Ministerul Educaţiei de la Moscova a dat ordin tuturor şcolilor din Rusia să organizeze o lecţie tematică dedicată puştii de asalt Kalaşnikov (AK-47).  Oficialii ruși au trimis deja o dispoziţie pentru desfăşurarea unei astfel de lecţii tematice la 10 octombrie la nivel naţional, inclusiv în clasele primare.

Ei consideră că o astfel de oră va contribui la formarea sentimentului de patriotism la copii ”ca o categorie moral-spirituală”, inspirându-i să se alăture forţelor armate, au transmis, miercuri dpa şi postul de radio Eho Moskvî, citate de Agerpres. În, plus, în afară de asamblarea şi dezasamblarea AK-47 sau AK-74, elevilor li se va propune să compare puşca de asalt rusească cu puşca americană M-16.

Inventatorului celebrei puşti Mihail Kalaşnikov s-a născut la 10 noiembrie 19919. Puşca sa, AK-47, şi-a făcut debutul în anii 1940, este una dintre cele mai prolifice arme din lume. Trage 600 de cartușe pe minut.

”În fiecare an, un sfert de milion de oameni mor din cauza unui glonţ tras dintr-un AK”, menţionează Ministerul rus al Educaţiei în documentul citat, adăugând că ”o puşcă de asalt Kalaşnikov face mai mulţi morţi decât tirurile de artilerie, bombardamentele aeriene sau atacurile cu rachete”.

Același comunicat explică faptul că scopul acestei ore este ca elevii să ia în considerare implicaţia de a ucide în apărarea patriei lor şi rolul puştilor Kalaşnikov în conturarea ”memoriei istorice” şi a ”identităţii naţionale ruse”.

Sursa foto: Rferl.org