Evenimentul Zilei > Politica > Dovada BLATULUI dintre PSD-ALDE și USR, la votul pentru Colegiul CNSAS. DOCUMENT
Dovada BLATULUI dintre PSD-ALDE și USR, la votul pentru Colegiul CNSAS. DOCUMENT

Dovada BLATULUI dintre PSD-ALDE și USR, la votul pentru Colegiul CNSAS. DOCUMENT

USR a votat miercuri în Parlament, cot la cot cu cei de la putere, PSD-ALDE, pentru alegerea lui Cazimir Ionescu în Consiliul CNSAS, scrie deputatul PNL, Gigel Ştirbu, pe contul său de Facebook.

Prin alegerea lui Cazimir Ionescu, judecat pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990, PSD sfidează, cu ajutorul USR, victimele comunismului, a mai precizat Gigel Ştirbu.

Plenul Parlamentului a numit, miercuri, cu 252 de voturi 'pentru', nouă membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, pentru un mandat de şase ani, votul fiind exprimat prin apel nominal.

Plenul comun a acordat miercuri vot favorabil pentru Valentin Blănariu, Mihai Cioflâncă, Cătălin Boris Precul, Cazemir Ionescu, Nicolae Vuvrea (propuşi de PSD), Germina Nagâţ (propusă de USR), Ladislau Antoniu Csendes (propus de UDMR). Aceştia au fost avizaţi marţi de Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. De asemenea, au mai fost numiţi Alexandra Toader, la propunerea Preşedinţiei, şi Constantin Buchet, propus de Guvern. Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a solicitat ca în stenograma şedinţei să fie specificat că cei doi membri CNSAS din partea PNL, aflaţi în funcţie, rămân în continuare în Consiliu.

În cadrul dezbaterilor din plen, deputatul USR Cristian Seidler a solicitat retragerea lui Cazemir Ionescu de pe lista de propunerilor pentru CNSAS.

"Avem printre candidaţi o persoană care e trimisă în judecată în momentul de faţă pentru infracţiuni contra umanităţii. Ar fi fost de moralitate, cel puţin, ca dânsul să fie retras de către PSD care l-a nominalizat sau să se retragă chiar dânsul. Am luat cuvântul pentru a oferi o ultimă ocazie cel puţin moralităţii în viaţa publică românească şi o ocazie domnului Cazimir Ionescu să se retragă. Suntem siguri că PSD poate găsi persoane care nu sunt trimise în judecată, eventual, chiar condamnate. Sigur am văzut că la Congres nu au putut găsi, dar măcar acum poate găsesc persoane care nu sunt trimise în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii", a afirmat Seidler, potrivit Agerpres.La rândul său, Raluca Turcan a anunţat votul împotrivă al PNL în cazul lui Cazimir Ionescu. Ea a precizat că PNL este singurul partid care nu a semnat protocolul dintre grupurile parlamentare cu privire la nominalizările pentru membrii CNSAS, "pentru că discursul public duplicitar trebuie să lipsească".

"Nu poţi să soliciţi Parlament fără penali, instituţii publice fără penali şi să semnezi protocoale. Nu poţi să pledezi pentru curăţarea clasei politice, a instituţiilor publice şi funcţionarea lor în interes public, atât timp cât există o gravă suspiciune de implicare într-un dosar atât de greu cum este dosarul Mineriadei", a spus Turcan.

Liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, a precizat că acest partid a semnat protocolul pentru numirea membrilor CNSAS şi membrilor în CA al SRTV, dar a explicat că documentul include doar numărul de locuri, fără să fi fost nominalizate persoanele.