Intervențiile au durat cinci ore și au decurs fără incidente. Dr. Adelina Miron, unul din medicii care au făcut parte din echipele care au efectuat transplanturile, a declarat marţi seara, la ieşirea din blocul operator, că două femei, de 57 şi 48 de ani, au beneficiat de această intervenţie.

Donatorul a fost un bărbat în vârstă de 48 de ani, aflat în moarte cerebrală la după ce a suferit un accident vascular cerebral. Familia acestuia şi-a dat acordul ca organele să fie donate pentru salvarea altor vieţi. Pe lângă rinichi, de la acesta s-a mai prelevat și ficatul, care a fost transplantat în noaptea de luni spre marţi la Institutul Clinic ”Fundeni”.

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul ”Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, coordonat de Adrian Covic şi Dorneliu Moroşanu, este singura unitate de profil din ţară funcţională pentru transplantul renal. ”Pentru noi, atât ziua, cât şi operaţia au fost ca în vremuri normale. Ne-am desfăşurat activitatea aşa cum facem de obicei.

Deşi suntem într-o situaţie naţională de urgenţă şi se asigură doar urgenţele, donatorul cadaveric este considerat o urgenţă şi de aceea continuăm activitatea de transplant, conform recomandărilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Suntem singurul centru din România care mai face în acest moment transplant renal şi ne bucurăm pentru asta”, a declarat dr. Miron, conform Agerpres.

Atât donorul cât și beneficiarele au avut rezultate negative la testarea pentru SARS-COV 2. ”În mod normal testăm pacienţii pentru virus B, C, HIV şi o sumedenie de alţi viruşi. De data aceasta au fost testaţi şi pentru COVID-19, având în vedere situaţia în care suntem. Noi, cei care am făcut parte din echipă, am fost testaţi în cursul zilei de ieri tot pentru COVID”, a mai explicat medicul, pentru aceeași sursă.