Evenimentul Zilei > Actualitate > Două firme din Bistrița au trecut la producția de combinezoane medicale! ”Avem enorm de mult de lucru”
Două firme din Bistrița au trecut la producția de combinezoane medicale! ”Avem enorm de mult de lucru”

Două firme din Bistrița au trecut la producția de combinezoane medicale! ”Avem enorm de mult de lucru”

Fără ca România să aibă un plan clar de acțiune, două firme din Bistrița, una care făcea lenjerii de pat și alta costume bărbătești, și-au reprofilat activitatea și confecționează combinezoane medicale, de unică folosință.

Cererea este atât de mare încât cele două firme nu mai pot onora comenzile. Directorul Grigore Dorel Sima de la Intex SRL, spune fabrica nu mai produce lenjerii de pat, deoarece comenzile au scăzut dramatic, așa că angajații au trecut la lucru și fac combinezoane medicale.

În prezent, fabrica are o comandă fermă de 60.000 de combinezoane de la spitalele din Cluj și Bistrița, în condițiile în care poate lucra cam 1.500 de bucăți pe zi.

”Din păcate, capacitatea noastră de producție este limitată la 1.500-1.600 de combinezoane pe zi. Cererea este copleșitoare. Mă sună manageri de spitale din toată țara, plângând că le vor muri parte din medici fără aceste combinezoane de protecție. Încercăm să ajutăm cât mai mulți, sper să nu avem probleme cu materia primă”, a spus Sima.

Noua problemă cu care se confruntă cele două fabrici se referă la aprovizionarea cu materie primă. În principal, materia primă vine din Turcia, țară care a anunțat că va suspenda toată activitatea industrială ca urmare a epidemiei cu coronavirus.

„Nu e o situație fericită, dar o parte dintre angajații care nu vor avea de lucru vor merge în concediu, iar altă parte în șomaj tehnic. Sperăm ca în câteva luni lucrurile să se liniștească și să revenim la normal” a mai spus Sima.

În România ar trebui să existe un plan de acțiune care să prevadă trecerea de la producție civilă la producție de război, sau invers,în funcție de situația existentă. În acest moment, țara noastră ar trebui să aibă fabrici gata reprofilate pentru a putea produce măști de protecție și combinezoane medicale.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: