Evenimentul Zilei > Social > Două eleve au avertizat NASA că au descoperit un asteroid care vine spre Pământ
Două eleve au avertizat NASA că au descoperit un asteroid care vine spre Pământ

Două eleve au avertizat NASA că au descoperit un asteroid care vine spre Pământ

Un asteroid a cărui orbită ar putea traversa cea a Pământului a fost descoperit de două eleve din India, după ce au făcut poze cu un telescop al Universității din Hawaii.

NASA monitorizează constant cosmosul, clasificând toate obiectele din apropierea Pământului (NEO) ca obiecte potențial periculoase (PHO), dacă acestea pot reprezenta o amenințare pentru viață pe Pământ.

Săptămâna trecută, două fete de 14 ani, din orașul Surat, din vestul Indiei, au descoperit ce se crede a fi un NEO, ca parte a unei campanii de căutare a asteroizilor de către SPACE India în colaborare cu International Astronomical Search Collaboration (IASC) – un grup de oameni de știință  afiliați la NASA.

Vaidehi Vekariya și Radhika Lakhani au descoperit roca spațială lângă Marte și au raportat-o ​​la NASA

Vaidehi a spus: „Am început proiectul în iunie și am trimis analiza înapoi la NASA acum câteva săptămâni. Pe 23 iulie, ne-au trimis un e-mail care confirmă că am identificat un obiect de lângă Pământ”.

Vaidehi, care vrea să fie astronaut atunci când va fi mai mare, a adăugat: „Aștept cu nerăbdare momentul în care vom da un nume asteroidului”. Deocamdată, roca a fost numită HLV2514 și va fi recunoscută oficial numai după ce orbita sa va fi confirmată de NASA, a declarat un purtător de cuvânt al SPACE India, adăugând: „Suntem mândri să anunțăm că Vaidehi Vekariya și Radhika Lakhani, două eleve la PP Savani Chaitanya Vidya Sankul (CBSE) din Surat, cu ajutorul SPACE-AIASC, au descoperit un nou asteroid care este un obiect apropiat Pământului numit HLV2514”.

Fetele au folosit software specializat pentru a analiza imaginile surprinse de telescopul Pan-STARRS, din Hawaii.

Ocazional, asteroizii se pot „apropia” de Pământ, dar asta nu înseamnă că vor lovi. NASA spune: „Pe orbită în jurul Soarelui, NEO-urile se pot apropia ocazional de Pământ”.

„Uneori, traiectoriile orbitale ale asteroizilor sunt influențate de atracția gravitațională a planetelor, ceea ce determină schimbarea traiectoriilor lor”.

„Având în vedere natura extrem de puțin probabilă a unei astfel de coliziuni, aproape toate aceste predicții se vor dovedi a fi alarme false.

„Cu toate acestea, dacă se dovedește că un obiect se află pe un curs de coliziune terestră, această posibilitate de coliziune va fi cunoscută cu câțiva ani înainte de evenimentul propriu-zis”, asigură NASA  potrivit  Express.