Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul „Trofeul Calităţii”: Fostul şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan, CONDAMNAT la trei ani cu suspendare
Dosarul „Trofeul Calităţii”: Fostul şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan, CONDAMNAT la trei ani cu suspendare

Dosarul „Trofeul Calităţii”: Fostul şef al ISC Adrian Balaban Grăjdan, CONDAMNAT la trei ani cu suspendare

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Adrian Balaban Grăjdan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, pentru că în 2012 a trimis ICCJ o adresă prin care contesta existenţa unui prejudiciu în dosarul "Trofeul calităţii", decizia nefiind definitivă.

Decizia de marţi a Înaltei Curţie de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) poate fi contestată cu apel la aceeaşi instanţă.

Oficialul a fost acuzat că în 2012 a trimis ICCJ o adresă prin care contesta existenţa unui prejudiciu în dosarul "Trofeul calităţii" şi retrăgea instituţia ca parte din cauză.

Procesul a fost pe rolul instanței din iulie 2013. Avocații fostului șef al ISC au ridicat mai ulte excepții în acest caz, și chiar au cerut sesizarea Curții Constituționale. Pe 4 mai 2015, avocații lui Balaban Grăjdan au recuzat doi dintre judecători, Geanina Cristina Arghir și Ştefan Pistol, dar și grefiera Mihaela Biscos, dar solicitarea a fost respinsă.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Constantin Adrian Balaban Grăjdan, fost inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), pentru favorizare a infractorului, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că la data de 22 mai 2012, Adrian Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care inspectoratul contesta existenţa prejudiciului în dosarul "Trofeul calităţii", în care erau judecaţi Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Ioana Popovici şi Mihail Cristian Vasile.

"Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în  funcţie şi înainte de preluarea efectivă a atribuţiilor specifice funcţiei de  inspector general al ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor şi într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC", au scris procurorii în documentul citat.

Procurorii au mai arătat că Adrian Balaban Grăjdan "a premeditat săvârşirea infracţiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanţă a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpaţii judecaţi de instanţa supremă".

"Trofeul Calității"

În documentul semnat de Balaban Grăjdan şi depus la dosarul "Trofeul calităţii", aflat în faza de judecare a recursului la Completul de cinci judecători, se arăta că ISC nu ar fi înregistrat niciun prejudiciu financiar-contabil şi nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal. Acesta invoca în sprijinul afirmaţiilor făcute, printre altele, un Raport al Curţii de Conturi pentru anul 2004 care nu există.

În dosarul Trofeul calităţii", un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispusese, în 30 ianuarie 2012, obligarea lui Adrian Năstase, Irinei Paul Jianu, Dianei Gasparovici şi soţilor Ioana şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la plata sumei de 3.337.452,5 lei, reprezentând civile către ISC. 

Totodată, prin aceeaşi decizie a instanţei, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici şi soţii Popovici, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC A Rond SRL, şi Mihai Cristian Vasile, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Eurografica SRL, au fost obligaţi să plătească ISC despăgubiri civile de 3.143.931,9 lei.

Procurorii susţin că, în aceste condiţii, adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare şi venea în sprijinul apărării inculpaţilor din dosarul "Trofeul calităţii".

"Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de  către ISC", au mai arătat procurorii în documentul citat.

Condamnarea lui Adrian Năstase

În 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a dispus condamnarea inculpaţilor din dosarul "Trofeul calităţii" şi obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC în cuantumul sumelor stabilite prin decizia din 30 ianuarie.

În 18 martie, Adrian Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată în dosarul "Trofeul calităţii", în care fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare.