Steaua lui Gigi Becali, actuala FCSB, a evoluat pentru ultima dată pe propriul stadion, supranumit de fani „Templul Fotbalului Românesc”, în 2015. La data de 22 martie, „roș-albaștrii” jucau în campionat, împotriva celor de la FC Viitorul (scor 4-1).

Pentru că intrase în război cu reprezentanții MApN, Gigi Becali a trebuit să mute echipa, devenită ulterior FCSB, și sediul clubului. Oficialii formației au părăsit Ghencea grabnic și au lăsat în urmă multe documente și trofee.

Documente ca suveniruri

Anul trecut, pe 1 septembrie, pe stadionul Steaua a avut loc ultimul eveniment. Înaintea demolării, care preceda construirea unei noi arene, conducerea Clubului Sportiv al Armatei Steaua a invitat mai multe foste glorii „roș-albastre”, iar suporterii au putut să adune nestingheriți mai multe suveniruri. Unii au ajuns în fostele birouri și au strâns multe documente ale celor de la FCSB.

În posesia EVZ au ajuns mai multe acte: dosarul corespondenței ce-l viza pe brazilianul Elton Jose Javier Gomes, note adresate de FIFA, FRF, o invitație venită din partea unei organizații patronate de brazilianul Pele, dar și documentele de predare – primire a spațiilor și terenurilor din Complexul Ghencea.

 Cumpărat cu 1.600.000 de euro, vândut la 500.000 de euro după 6 luni

În 2007, brazilianul Elton ajungea la Steaua, de la echipa Corinthians. Gigi Becali plătea 1.600.000 de euro și avea să regrete afacerea. Mijlocașul care măsura 1,56 metri a jucat doar opt meciuri pentru stelitști, a marcat o dată și a plecat în vara aceluiași an, la Al Nassr (Arabia Saudită), pentru 500.000 de euro.

Ulterior, nicio echipă n-avea să mai plătească pentru Elton, cel care s-a transferat liber de contract. În dosarul intrat în posesia cotidianului nostru există corespondențe între Steaua, FIFA și clubul Al Nassr, subiectul fiind plata mai multor indemnizații.

Au refuzat o croazieră, la invitația lui Pele

Un alt document uitat în Ghencea este o invitație primită de oficialii clubului Steaua este (foto dreapta) din partea unei asociații patronate de fostul mare fotbalist brazilian Pele.

Trimisă de la Sao Paulo, scrisoarea este o invitație la o croazieră pe Marea Mediterană, cu obiectivele Veneția, Bari, Katakolon, insulele grecești și Dubrovnik.

Nu au avut timp pentru o plimbare pe Mediterană

„Veți lua parte la o croazieră tipic braziliană, cu dansuri, muzică și mâncăruri tradiționale. Va fi o săptămână de neuitat, o călătorie în care veți combina plăcerea cu oportunități de afaceri și veți avea șansa să participați la conferințe despre fotbal”, se spune în scrisoarea respectivă, semnată chiar de Pele. Răspunsul departamentului internațional al Stelei este sec: „Nu ne priește timpul (nu avem timp)”.

Un dosar voluminos este borderoul cu documentele de predare-primire a spațiilor și terenurilor din Complexul Ghencea. Conform Procesului Verbal numărul 670, întocmit la data de 22 aprilie 1999, se predă-primește „imobilul din Municipiul București, B-dul Ghenea nr.45, sector 6 aflat în administrarea Ministerului Apărării Naționale, care se transmite în folosință gratuită pe o perioadă de 20 de ani Asociației Fobal Club Steaua București, în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 66 din 04.02.1999 (…) Proces verbal semnat de Gheorghe Cernat, General de Brigadă. comandant CSA Steua, și Viorel Păunescu, președintele CA al AFC „Steaua” București”.

Te-ar putea interesa și: