Gest incredibil al senatorului PNL, Corneliu Dobrițoiu! După ce l-a „deconspirat” pe „ofițerul” Robert Turceascu, în anul 2012, atunci când era ministrul Apărării, acum l-a chemat în Parlamentul României pe Mircea Dușa, actualul șef al MApN, să dea explicații despre „cazul Turcescu”. Asta în condițiile în care Legea privind activitatea de informații, contrainformații și securitate prevede, clar, că un ministru al Apărării nu are voie să dea informații despre un ofițer acoperit.

Altfel, Dușa riscă aceeași pedeapsă care îl paște pe Dobrițoiu pentru „deconspirare”: 10 ani de închisoare.

Prin art. 34 din lege, „îi este interzis oricărui ofiţer de informaţii audiat ca martor în cadrul unei proceduri administrative, judiciare sau a comisiei de control parlamentar abilitate, să divulge informaţii” care pot afecta securitatea națională.

La alin. 2, din același articol, se arată că „o persoană care, în cadrul relației sale profesionale cu un ofițer de informații, a aflat o informație permițând identificarea unei surse este supusă aceleiași interdicții”.

În atenția procurorilor

În plus, dacă Robert Turcescu ar fi fost „locotenentcolonel” al Direcției Generale de Informații a Apărării, documentele care atestă calitatea de ofițer acoperit sunt clasificate ca și secret de stat, pe timp nelimitat.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anunțat, ieri, că declaraţiile făcute de Robert Turcescu sunt evaluate de Parchet, care se va sesiza „dacă sunt indicii în legătură cu încălcarea legii penale.”.

Ministrul Apărării, chemat la audieri

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, va fi audiat la comisia parlamentară de resort, pentru a da explicații în legătură cu jurnalistul Robert Turcescu, după ce acesta s-a deconspirat ca ofițer sub acoperire. Reprezentanții MApN au refuzat, luni, să comenteze informațiile. Dacă în cazul jurnalistului, parlamentarii cer clarificări, în privința prezidențiabilului care ar avea calitatea de ofițer sub acoperire lucrurile sunt mai complicate. Luni, Camera Deputaților a blocat înființarea unei comisii de anchetă, pe motiv că parlamentarii nu au dreptul să-l audieze pe președinte, cel care a lansat ipoteza candidatului cu „dublă comandă”.

Robert Turcescu, în cifre

Spovedania lui Robert Turcescu, care a rămas circa 25 de minute în emisiunea „Actualitatea Românească”, realizată de Sorina Matei pe B1TV, a ridicat semnificativ audiența postului, care a depășit 600.000 de telespectatori. Practic, ratingul B1TV s-a dublat față de o emisiunea normală. Gestul jurnalistului a generat o explozie de articole în media. Între 20 și 23 septembrie s-au scris 2.453 de materiale în mediul online. Site-urile de știri au publicat 1.313 de articole. Facebook a generat 843 de postări, iar pe Twitter.com au fost înregistrate 255 de postări. Confesiunea lui Turcescu a numărat 42 de mențiuni pe bloguri și forumuri.