Evenimentul Zilei > Justitie > Dosarul GRIPA AVIARA. Condamnări pentru afaceriștii și directorii din Ministerul Transporturilor. Prejudiciul de 6 milioane de euro, înapoi!
Dosarul GRIPA AVIARA. Condamnări pentru afaceriștii și directorii din Ministerul Transporturilor. Prejudiciul de 6 milioane de euro, înapoi!

Dosarul GRIPA AVIARA. Condamnări pentru afaceriștii și directorii din Ministerul Transporturilor. Prejudiciul de 6 milioane de euro, înapoi!

Foştii directori ai DSV şi ASP în Ministerul Transporturilor, Victor Butean şi Sorina Hîncu, au fost condmnați pentru mită şi spălare de bani în cazul atribuirii unor contracte de dezinfecţie pentru gripa aviară unei firme din Iaşi care, fără a presta vreo activitate, a obţinut 6 milioane de euro.

Decizia din 4 iunie 2015 a Tribunalului București. Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel București.

Mihaela Sorina Hâncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică (ASP) din cadrul Ministerului Transporturilor: 3 ani si 6 luni închisoare

Victor Butean, director al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor: 4 ani si 9 luni inchisoare

Traian Preoteasa, director general CNCFR:  2 ani și 6 luni cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Fundația pentruPpromovarea Sancțiunilor Comuniatre sau Administrația Domeniul Public Sector 1

Florina Consuela Ivănescu, director general adjunct economic al CNCFR: 2 ani si 6 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comuniatre sau Administrația Domeniul Public Sector 1

Dorina Voicu, director al direcţiei comerciale a CNCFR: 2 ani si 4 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comuniatre sau Administrația Domeniul Public Sector 1

Traian Papa, director al Direcţiei de asistenţă juridică a CNCFR: 2 ani si 4 luni închisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comuniatre sau Administrația Domeniul Public Sector 1

Laura Lupu, şefa oficiului juridic din cadrul CNADR: 3 ani închisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Fundația pentru Promovarea Sancțiunilor Comuniatre sau Administrația Domeniul Public Sector 1

Adrian Lăzărică Apetri: 3 ani de închisoare cu executare

Andrei Lucian Ursache: 3 ani de închisoare cu executare

Valică Afrăzinei: 3 ani si 3 luni inchisoare cu executare

Adrian Maftei: 2 ani si 8 luni inchisoare cu suspendare  și 90 de zile muncă în folosul comunității la Primăria Iași și Administrația Domeniului Public Iași

Scarlat Orzescu: 3 ani inchisoare cu suspendare și 90 de zile muncă în folosul comunității la Primăria Iași și Administrația Domeniului Public Iași

Încetează procesul penal pornit împotriva lui Aurel Băluț, fost directorul general al CNADR, ca urmare a decesului

Încetează procesul penal pornit împotriva lui Tonel Ursachi, administrator al SC LUMI SRL Iaşi, ca urmare a decesului

 

Banii, înapoi

Sentința TMB: “In baza art.397 si art.19,25 NCpp, art.1349 rap. la art.1357 NCC, 1373 NCC si 1382 NCC, obliga inculpata HÎNCU MIHAELA SORINA, in solidar cu inculpatii BUTEAN VICTOR, LUPU LAURA, (pentru suma de 34.027.880 lei) PREOTEASA TRAIAN, IVANESCU FLORINA CONSUELA, VOICU DORINA, PAPA TRAIAN (fiecare pentru suma de 867.696 lei), ORZESCU SCARLAT (pentru suma de 9.598.965 lei), si cu partile responsabile civilmente SC LUMI SRL, SC MIOR SRL (pentru suma de 9.598.965 lei), la plata sumei de 36.577.988 lei, catre partea civila MINISTERUL TRANSPORTURILOR, reprezentand prejudiciu cauzat bugetului de stat. „

 

Rechizitoriul DNA

 

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii octombrie 2005, în contextul apariţiei gripei aviare în România, inculpata Hîncu Mihaela Sorina, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, a acţionat astfel încât firma SC LUMI SRL Iaşi, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.

  • Într-o primă etapă, inculpaţii Ursachi Tonel, Butean Victor şi Hîncu Mihaela Sorina, toţi trei medici veterinari cu cunoştinţe de specialitate în domeniu, profitând de situaţia creată, au dezinformat autorităţile, reuşind să determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private, în vederea efectuării aşa-zisei dezinfecţii în unele puncte rutiere şi feroviare.
  • Cei trei au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de inculpatul Butean Victor şi în care l-au atras ulterior şi pe Apetri Adrian Lăzărică. Acest grup a acţionat în toată perioada derulării contractelor, şi anume octombrie 2005 – martie 2006.

Contractele

Infracţiunile au fost comise în contextul în care direcţiile sanitar-veterinare controlau fenomenul şi nu era necesară intervenţia unor firme private. Concret, cu toate că nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iaşi, firmă administrată de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfecţie în puncte feroviare şi rutiere, finanţate din bani publici, atât de la Compania Naţională Căile Ferate Române (CNCFR) cât şi de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR).

Din partea CNCFR, contractul cu SC LUMI SRL a fost semnat cu încălcarea prevederilor legale de directorul general Preoteasa Traian, împreună cu Ivănescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela şi Papa Traian, persoane din conducerea companiei.

Din partea CNADR, contractul cu SC LUMI SRL a fost semnat cu încălcarea prevederilor legale de director general Băluţ Aurel şi de şefa al Oficiului Juridic Lupu Laura.

La data respectivă, SC Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante şi nu în toate situaţiile într-o manieră nesatisfăcătoare.

 

Actvitățile de dezinfecție, subcontractate

Mai precis, activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor ar fi trebuit să le execute SC LUMI SRL au fost subcontractate de către SC MIOR SRL, deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, inculpatul Orzescu Scarlat, care în calitate de administrator la SC MIOR SRL a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a SC LUMI SRL, dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante, afirmă DNA.

Prejudiciul cauzat prin faptele inculpaţilor, în dauna CNCFR şi a CNADR se ridică la suma de 20.425.975 lei, adică aproximativ 5.835.992 euro, iar firma SC LUMI SRL Iaşi a înregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.

În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC LUMI SRL, mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada martie – august 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat direct sau indirect suma totală de 61.800 lei, adică aproximativ 20.000 euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioadă. În acelaşi timp, inculpata Hîncu Mihaela Sorina coordonându-se cu inculpatul Butean Victor, nu a făcut controale şi a permis firmei SC LUMI S.R.L. să încaseze sume de bani în mod nejustificat, a dezinformat în permanenţă factorii de decizie, determinând semnarea şi menţinerea contractului cu SC LUMI SRL. În schimb, a primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005 – 20 aprilie 2006, suma totală de 12.050 lei, atât direct de la inculpatul Butean Victor cât şi indirect de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel. Ulterior, banii au fost ridicaţi de către inculpata atât în numerar, dar şi utilizaţi pentru plăţi cu cardul la comercianţi.

 

Declarația mincioasă

Inculpatul Maftei Andrei a dat o declaraţie mincinoasă şi a prezentat organelor de urmărire penală un document fals, în încercarea de a-l ajuta pe Buteanu Victor să justifice sumele de bani primite cu titlu de mită.

De asemenea, pentru a disimula provenienţa sumelor de bani din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor s-a folosit de firma SC ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL (firmă pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lăzărică) cumpărând prin intermediul acesteia acţiuni la SC AZUR TC SA Baia Mare.

De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL.

Tot pentru a obţine o parte banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusă SC ELIS 96 COMPROD IMPEX SRL în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Astfel, firma controlată de inculpatul Butean Victor a încasat de la SC LUMI SRL Iaşi suma totală de 7.127.811 lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme înseamnă peste două milioane euro. Este vorba chiar de banii primiţi de la CNCFR şi CNADNR prin contractele nelegale încheiate.

 

Incompatibilițile

Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor. Precizăm că, în perioada desfăşurării acestor activităţi, Butean Victor a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.

La rândul său, Ursachi Tonel a acţionat într-o manieră identică, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL (la care asociaţi erau cumnatul şi nepotul, respectiv Afrăsinei Valică şi Ursache Andrei Lucian), pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a nepotului său. Practic banii au fost doar "rotiţi" prin SC AGROZOOVET CONSULT-IMPEX SRL şi au reintrat în posesia inculpatului Ursachi Tonel.

În acest sens, inculpatul Ursachi Tonel a constituit el însuşi un grup infracţional organizat, separat, pe care l-a coordonat şi din care au făcut parte Ursache Andrei Lucian şi Afrăsinei Vălică.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat, precum şi a confiscării sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, s-au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor, respectiv: bunuri imobile în valoare totală de 2.163.031 lei, conturi bancare în valoare totală de 1.336.902 lei şi de 170.625 euro.