Dosarul achiziţiilor de vaccinuri. Ciolacu: S-au furat sute de milioane de euro

Dosarul achiziţiilor de vaccinuri. Ciolacu: S-au furat sute de milioane de euro Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Premierul Marcel Ciolacu susţine că în perioada când românii au stat în case din cauza pandemiei s-au întâmplat „cele mai mari grozăvii din România”.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că în perioada în care românii au stat închişi în case din cauza  pandemiei de Covid, în România s-a furat enorm.

Ciolacu a afirmat că cei de la DNA i-au atras atenţia că pune presiune, când a solicitat adevărul în acest caz. Dar a precizat că există un raport al Curţii de Conturi care arată prejudiciul imens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Marcel Ciolacu critică sistemul de sănătate din perioada pandemiei

Şeful cabinetului de miniştri susţine că în afară de faptul că s-a furat în perioada pandemiei, românii au avut acces limitat la sistemul public de sănătate.

„Am fost ţinuţi în casă, 30-60 de zile. Şi în această perioadă s-au întâmplat cele mai mari grozăvii din România. Nu aş începe cu  furturile şi incapacitatea guvernamentală. Aduceţi-vă aminte că oamenii nu au avut acces la sistemul public de sănătate”, a spus Ciolacu.

Totodată, el a declarat că a fost „ mult amatorism şi multă prostie” în gestionarea situaţiei. „Aduceţi-vă aminte celebre poze chiar din Palatul Victoria. Există un raport al Curţii de Conturi în ceea ce priveşte vaccinurile. În ceea ce priveşte măştile. Neconforme, luate la nişte preţuri astronomice. Eu cred că avem cu toţii o datorie de a afla adevărul care convine unora, nu convine altora, ar nu poţi să schimbi adevărul”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Şeful cabinetului de miniştri vrea demisii

Ruptură între Cîțu şi Orban.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Marcel Ciolacu a spus că cei responsabili ar fi trebuit să plece din spaţiul public.

„Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să plece de mult din spaţiul public. Chiar dacă au furat. Am avut o mortalitate pe primul loc în lume în timpul pandemiei. De acel lucru nu mai vorbeşte nimeni. Acolo ar fi trebuit în primul rând cercetat ce s-a întâmplat. Există şi omor din culpă din deciziile pe care le-ai luat”, a argumentat premierul.

Ciolacu a calificat drept ridicolă atitudinea celor responsabili care spun că sunt dosare politice. „A început o urmărire penală. Au mai existat cereri în  Parlament de ridicare a imunităţii. Toate au fost votate. Trebuie să facem o diferenţă foarte clară între declaraţiile politice şi ceea ce înseamnă urmărirea penală pentru fapte”, a afirmat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu despre neînţelegerile cu DNA

Marcel Ciolacu a adăugat că cei de la DNA i-au atras atenţia că pune presiune când se exprimă în spaţiul public cerând adevărul despre perioada pandemiei de Covid.

„Mi s-a spus de la DNA că pun presiune. Şi din acel moment m-am oprit în spaţiul public de a solicita să se afle cât mai repede adevărul. Dar repet, este un raport al Curţii de Conturi unde spune că sute de milioane de euro s-au furat în acea perioadă”, a precizat şeful abinetului de miniştri.

Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că nu poate fi justificată achiziţia de vaccinuri. „Sute de milioane şi noi suntem... Ne-am fi vaccinat timp de 10 ani de câte 10 ori fiecare român. E ilogică comanda. (...) Presupun că se vor afla multe lucruri. Dar să ieşi public şi să spui că e ceva dirijat politic, trebuie să mergi la DNA să dai explicaţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat de ce crede că tocmai cei de la USR sunt cei care contestă, Ciolacu a spus că sunt ” nişte oameni falşi care s-au trezit la guvernare şi au omorât oamenii”.

„ Au furat de peste tot şi cum au apucat. Nu au lăsat nimic în urma lor, decât nişte imagini că s-a mers cu o rangă şi s-a rupt un chioşc la Metrorex, Niciun kilometru de autostradă, zero la fonduri europene. Despre ce vorbim? Să nu credeţi că am uitat acele imagini. Cu înmormântarea oamenilor în saci negri. A fost o peroadă inumană, ca să fiu cât mai exact”, a adăugat Ciolacu.

Dosarul vaccinurilor anti-Covid

DNA a solicitat Senatului şi Preşedinţiei avizarea cercetării fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurororii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grav. În legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie. Prejudiciul depăşind un miliard de euro.

Plenul Senatulului a votat, miercuri, cu 90 de voturi pentru ridicarea imunităţii senatorului PNL Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei.

USR a anunţat că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA. Formaţiunea a acuzat procurorii că subminează separaţia puterilor în stat, pprincipiile democraţiei şi coeziunea europeană- USR a atras atenţia asupra „acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror” de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19. În ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie.