Evenimentul Zilei > Justitie > DOSARUL accidentului din Apuseni: Procurorii au audiat angajaţi ai ROMATSA, MT şi Şcolii de Aviaţie
DOSARUL accidentului din Apuseni: Procurorii au audiat angajaţi ai ROMATSA, MT şi Şcolii de Aviaţie

DOSARUL accidentului din Apuseni: Procurorii au audiat angajaţi ai ROMATSA, MT şi Şcolii de Aviaţie

Procurorii PICCJ au audiat, în calitate de martori, nouă angajaţi de la ROMATSA, Ministerul Transporturilor şi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi au cerut date despre angajaţii care aveau atribuţii în operaţiunile de căutare şi salvare care au avut loc după accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

"În continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs la data de 20 ianuarie 2014, în Munţii Apuseni, echipa de procurori a Secţiei parchetelor militare, desemnată cu efectuarea actelor de urmărire penală în cauză, a procedat, în perioada 27 octombrie – 7 noiembrie 2014, la audierea a 9 martori, reprezentând persoane din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, angajaţi ai ROMATSA şi ai Ministerului Transporturilor" , arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), într-un comunicat de presă, potrivit mediafax.ro

În cadrul anchetei, au fost cerute informaţii de la Ministerul Transporturilor şi ROMATSA cu privire la îndatoririle de serviciu ale angajaţilor care aveau atribuţii în operaţiunile de căutare şi salvare care au avut loc după accidentul din 20 ianuarie.

"În raport de datele rezultate din aceste activităţi, va fi readaptat şi planul de anchetă în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei", a precizat PICCJ.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.