Evenimentul Zilei > Social > Dosar penal după ce a încercat să nască acasă
Dosar penal după ce a încercat să nască acasă

Dosar penal după ce a încercat să nască acasă

O femeie în vârstă de 31 din Iași riscă un dosar penal după ce și-a pus singură viața în pericol. Aceasta a ajuns în stare gravă la spital, după ce a încercat să nască acasă cu ajutorul unei doule, a cărei identitate nu vrea să o dezvăluie, după ce, în urmă cu doi ani a a adus pe lume un alt copil prin cezariană.

Medicii de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Cuza Vodă sunt hotărâți să îi facă plângere penală femeii, pe motiv că a ignorat indicațiile doctorilor și a decis să nască cel de-al doilea copil la domiciliu, cu ajutorul unei persoane care nu are cunoștințe medicale de specialitate, punând în pericol atât viața ei, cât și a fătului.

„Pacienta, din Iași, cu sarcină la termen, supravegheată pe parcursul sarcinii de un medic specialist, cu o naștere anterioară prin operație de cezariană în 2016, sarcină de 42 de săptămâni, dar cu circulară dublă de cordon ombilical, s-a prezentat în jurul orei 19.30 – 20.00 în Triajul Maternității Cuza Vodă acuzând dilatație completă și capul fetal blocat la strâmtoarea superioară, cu suferință fetală acută.

Pacienta a declarat debutul travaliului la domiciliu, în jurul orei 14.30, fiind monitorizată de la ora 15.30 la domiciliu, de o doulă, adică persoană care nu are cunoștințe medicale și nici experiență în asistarea unei nașteri și care ajută doar psihologic o naștere naturală”, a declarat, pentru Agerpres, medicul Mircea Onofriescu, președintele Societății Române de Obstetrică și Ginecologie.

Mai mult, se pare că femeia a declarat că fusese înștiințată despre riscurile nașterii la domiciliu chiar de câtre persoana numită doulă, dar totuși a fost de acord să o facă.