O anchetă deschisă de parchetul din Bruxelles privind suspiciuni de corupţie care îl vizau pe ministrul belgian Didier Reynders, candidat al ţării sale pentru un post de comisar european, a fost clasată, a anunţat vineri parchetul, relatează AFP.

Cel care îl acuză pe Reynders este un fost agent al Siguranţei de stat, serviciile de informaţii civile din Belgia.

El a raportat poliţiei că are cunoştinţă de plata unor mite cu prilejul atribuirii unor contracte publice la care au fost asociate serviciile ministrului.

„Afacerea a fost clasată fără urmări pentru că nu există nicio infracţiune”, a declarat pentru AFP, Willemien Baert, purtător de cuvânt al parchetului, care confirmă un anunţ anterior al lui Didier Matray, avocat al lui Didier Reynders.

Didier Reynders urmează să fie audiat miercuri, 2 octombrie, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE), care are ultimul cuvânt în procesul de nominalizare a viitorului executiv european, care va intra în funcţiune de la 1 noiembrie.

Începând cu ora locală 09.00 (07.00 GMT) el urmează să răspundă întrebărilor eurodeputaţilor din două comisii parlamentare, Afaceri juridice şi Libertăţi civile, competente pentru portofoliul său de comisar, care va include justiţia şi statul de drept.

O anchetă în curs a justiţiei din Belgia risca să-l expună la audieri tensionate pe cel care deţine în prezent portofoliul externelor şi apărării, într-un guvern care gestionează afacerile curente ale ţării, notează France Presse.

Pe 14 septembrie, cotidienele belgiene L’Echo şi De Tijd au anunţat că au aflat de acuzaţiile împotriva lui Didier Reynders care au constrâns parchetul din Bruxelles să deschidă o anchetă preliminară.