Evenimentul Zilei > International > „Dorel” în uniformă militară. Incident de securitate în Marea Neagră
„Dorel” în uniformă militară. Incident de securitate în Marea Neagră

„Dorel” în uniformă militară. Incident de securitate în Marea Neagră

Un incident militar din Marea Neagră, ce ar fi putut avea consecințe gravev a fost ascuns de autoritățile de la Kremlin vreme de doi ani.

Este vorba de greșeala a doi militari ruşi din forţa aeriană navală a Flotei Rusiei din Marea Neagră, care au lansat, accidental, o rachetă ghidată de aviaţie de tipul X-29TD (aer-sol) pe aeroportul militar din Saki (Crimeea).

Incidentul s-a produs la 1 octombrie 2017 când doi tehnicieni verificau echipamentele sistemului Oka, dar Ministerul rus al Apărării a ascuns informaţiile despre acest caz, media de la Moscova aflând despre producerea acestuia abia acum când a fost pronunţat verdictul în cazul celor doi tehnicieni de un tribunal militar, nota sâmbătă cotidianul rus Kommersant, preluat de agenţiile de presă Unian şi RIA Novosti, citate de Agerpres.

Racheta, cu o greutate de 700 de kg şi o lungime de patru metri a demolat poarta şi o parte a peretelui hangarului, distrugând o altă rachetă din aceeaşi clasă. Din fericire, partea sa explozivă, de 100 kg, nu a funcţionat.

Potrivit presei ruse, consecinţele dezastruoase au fost evitate doar pentru că racheta a fost activată direct în hangar.

Prejudiciul provocat de lansarea accidentală a rachetei este estimat la 45 de milioane de ruble. Cei doi militari ruşi implicaţi direct în incident au rambursat deja câte 3.000 de ruble. În plus, unul dintre ei nu va putea fi avansat în grad timp de un an şi trei luni, cu o deducere din 15% din solda lunară, iar celălalt va avea restricţionări la promovare timp de un an şi o deducere de 10% din soldă. Dar Ministerul rus al Apărării doreşte ca cei doi să compenseze în totalitate prejudiciul cauzat.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: