Evenimentul Zilei > International > Donald Tusk: Grecia a formulat „primele sale propuneri ADEVĂRATE după multe săptămâni”. „Toate cărțile să fie pe masă”, pentru a „opri jocul de POKER politic”
Donald Tusk: Grecia a formulat „primele sale propuneri ADEVĂRATE după multe săptămâni”. „Toate cărțile să fie pe masă”, pentru a „opri jocul de POKER politic”

Donald Tusk: Grecia a formulat „primele sale propuneri ADEVĂRATE după multe săptămâni”. „Toate cărțile să fie pe masă”, pentru a „opri jocul de POKER politic”

Grecia a formulat luni "primele sale propuneri adevărate după multe săptămâni", a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, înainte de desfășurarea summitului Eurogroup de la Bruxelles. El a atras atenția că pentru a evita ieșirea Greciei din zona euro este obligatoriu la discuții "toate cărțile să fie pe masă", pentru a "opri jocul de poker politic".

"Astăzi, vreau ca toate cărțile să fie pe masă", pentru a "opri jocul de poker politic", a spus Tusk, subliniind că vrea să evite "cel mai rău scenariu, care înseamnă un 'Grexident' (noul termen care desemnează o ieșire accidentala a Greciei din zona euro) incontrolabil și haotic", transmite Agerpres, citând AFP.

Președintele Consiliului European a făcut aceste declarații după o întrevedere avută cu premierul grec Alexis Tsipras.

Înainte de aceasta, Tusk a purtat discuții, în timpul unei alte reuniuni la Bruxelles, cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, și cu directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Tusk a anunțat joia trecută desfășurarea acestui summit excepțional al zonei euro, începând cu orele 17.00 GMT, luni, "pentru că timpul presează, nu doar pentru Grecia, ci pentru noi toți".

Ministrul economiei al Greciei, Giorgos Stathakis, a declarat luni că creditorii Greciei au acceptat noile propuneri ale Atenei ca bază de discuții, afirmând că se așteaptă la "un comunicat foarte pozitiv" la finalul summitului.

Conținutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvăluit, însă premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat că "cheile pentru un acord" cu creditorii vizează noul excedent bugetar primar, pensiile, prețul electricității și restabilirea "normalitățiiîn ceea ce privește dreptul la un loc de muncă.