Donald Trump se înclină în fața românilor care au murit la Revoluția din 1989

Donald Trump se înclină în fața românilor care au murit la Revoluția din 1989

Noul ambasador al SUA în România a lăudat progresele făcute de țara noastră în ultimii 30 de ani.

Prezent la o expoziție de fotografie, care ilustrează anii din vremea comunismului românesc, noul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman a declarat că reconstrucția statului român, a pornit în decembrie 1989, de la ”mult sub zero” și nu de la zero așa cum ar fi tentați unii să spună.

„Crearea acestei expoziţii constituie un important memento. Deşi Romania a evoluat radical în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la cum era în perioada comunistă, pentru a nu fi destinaţi să facem aceleaşi greşeli. Mulţi oameni, nerăbdători în privinţa progresului înregistrat de România în aceşti 30 de ani, nu înţeleg impactul pe care l-au avut ravagiile pe care le-a făcut comunismul în instituţiile din România. Le repet adesea prietenilor americani şi altora că trebuie să ne amintim că, la căderea comunismului, România nu a pornit ca democraţie de la nivelul zero, ci de sub nivelul zero, ca urmare a daunelor cauzate de regimul comunist diferitelor instituţii din România. Oamenii care nu au trăit mizeria şi greutăţile nu pot înţelege pe deplin ce înseamnă viaţa în comunism, însă eu înţeleg. Familia mea şi cu mine am trăit direct aceste lucruri şi vă îndemn să priviţi fotografiile expuse aici în această seară, contrastul dintre ce a fost şi ce este şi vă întreb: doreşte România să se întoarcă la aceste lucruri?”, a spus ambasadorul american.

Ambasadorul SUA, care și-a preluat mandatul de doar două zile a mai spus că în ultimii 30 de ani, România a făcut foarte multe lucruri bune, cum ar fi reforma justiție sau atragerea de investiții străine, dar există și riscul de a face lucruri „rele”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Progresele înregistrate de România în aceşti 30 de ani sunt extraordinare. Cu toate acestea, mai sunt multe lucruri de făcut. Consolidarea unui sistem judiciar independent şi creşterea predictibilităţii statului de drept vor accelera investiţiile străine, necesare pentru a face România măreaţă din nou. România are nevoie de reformă în domeniile sanitar, extractiv, forestier şi al producţiei industriale. Progresele în aceste domenii nu pot apărea până nu vom colabora pentru a sprijini statul de drept, ceea ce va consolida democraţia şi economia României. Românii au suferit destul. Să colaborăm pentru a construi un viitor mai bun", a mai afirmat noul ambasador al SUA.

La 30 de ani de la evenimentele din 1989, SUA a transmis prin vocea ambasadorului Zuckerman un mesaj din partea lui Donald Trump, pentru românii care au murit în acele zile tragice, dar și pentru familiile acestora. "Preşedintele Trump ştie foarte bine despre această aniversare şi apreciază sacrificiile mari făcute de români. El transmite respectul său pentru aceia care şi-au sacrificat vieţile şi au fost martirizaţi pentru libertatea democratică a României. Vreau ca românii să ştie că poporul american, preşedintele Trump şi eu iubim România. Aşadar, să colaborăm pentru a construi viitorul pe care martirii de acum 30 de ani îl visau", a ai spus Zuckerman, care este de origine română.