Liderul de la Washington deplânge impactul avut de aceste măsuri asupra economiei şi lasă să se înţeleagă faptul că ar putea decide o relaxare a restricţiilor.

„Nu putem permite ca remediul să facă mai mult rău ca problema însăşi”, a transmis Trump pe Twitter, completând: „La finalul perioadei de 15 zile vom lua o decizie cu privire la direcţia pe care să ne îndreptăm”.

Săptămâna trecută, arată Agerpres, Casa Albă a prezentat o serie de recomandări reunite într-un document intitulat „15 zile pentru a încetini propagarea” virusului.

Autorităţile sanitare americane susţin în paralel, de câteva zile încoace, că răul abia începe în SUA şi că nu e momentul unei atenuări a restricţiilor. „Vreau ca America să înţeleagă: săptămâna aceasta, situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat luni Jerome Adams, şeful de operaţiuni al serviciului de sănătate publică al SUA.

Acesta a făcut apel la respectarea cu mai mare rigurozitate a măsurilor de prevenţie, deplângând faptul că unii americani nu ţin cont de cerinţele de distanţare socială: „Aşa se propagă virusul. Chiar trebuie ca toată lumea să rămână acasă”.

Totuşi, președintele Trump a retransmis pe Twitter şi alte mesaje al căror conţinut acreditează ideea că e în favoarea unei relaxări şi nu a unei înăspriri a măsurilor luate. „Trebuie aplatizată curba contaminărilor, NU și economia”.

Mai mulţi guvernatori, inclusiv din California şi New York, au optat pentru „închiderea” statelor, dar liderul de la Casa Albă a exclus aplicarea unui astfel de regim în ansamblul SUA. „Nu cred că vom considera necesar acest lucru, la un moment dat”, a reacționat, vineri, Donald Trump.