În fața unei mări de suporteri care purtau șepci roșii și agitau pancarte cu sloganul „Make America great again” care l-a purtat pe Trump la Casa Albă, președintele SUA, cu un aer triumfător, a inflamat rapid sala, luând în cătare, pe rând, „Fake News”, Hillary Clinton, Barack Obama, ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller (RussianGate), acuzându-i pe adversarii săi politici că vor „să distrugă această țară pe care o știm”, scrie AFP. „America nu va fi niciodată o țară socialistă”, a adăugat el, în timp ce mulțimea vuia de entuziasm.

„Încă patru ani! Încă patru ani!”

Promițând „un cutremur la sondaje”, Donald Trump a asigurat mulțimea: „Am sosit o dată (la Casa Albă), vom ajunge acolo din nou. Și de data asta vom termina treaba”. „Încă patru ani! Încă patru ani!, scanda sala. Dar impetuosul președinte american , în poziție delicată în recentele sondaje, știe că e musai să se impună în „Sunshine State”, dacă vrea să se mențină opt ani la putere precum cei trei predecesori Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton. Iar un sondaj al universității Quinnipiac, publicat chiar în ziua în care și-a lansat campania (marți) îl dă perdant pe Trump în Florida în fața democraților angajați în alegerile primare. Spre exemplu, dacă Joe Biden era candidatul democraților, avea în Florida 50% din voturi contra 41% pentru Trump. „A doua mea casă”, spunea Trump despre Florida , unde posedă și luxoasa vilă din Mar-a-Lago

Melania, încântată să fie iar Primă Doamnă

La cravată roșie, Trump și-a făcut intrarea pe scena din Amway Center din Orlando, alături de soția sa, Melania. „Sunt mândră de tot ce a făcut soțul meu în numele poporului american în așa scurt timp”, a lansat fostul manechin, dând asigurări că este încântată de ideea să fie Prima Doamnă a Americii timp de încă șase ani. „A vota cu un democrat, indiferent cine va fi, în 2020, înseamnă a vota pentru creșterea socialismului radical și distrugerea visului american”, a lansat Trump.

Eradicarea SIDA, cancerului și plecarea spre Marte

Președintele american a jurat că, în timpul mandatului său, Statele Unite vor învinge cancerul, SIDA și vor pregăti calea pentru a trimite americani pe Marte. Trump a vorbit și de campania sa din 2016, ca despre „o mare mișcare politică” și „un moment decisiv al istoriei americane”. De altfel, din 2016, Trump nu a încetat să-și facă campanie, estimează analiști citați de AP. Ajuns la Casa Albă, Trump speră să reproducă în noua campanie contextul care i-a permis să câștige prezidențialele din 2016, când era perceput ca un neofit. În prima sa campanie prezidențială, Trump a încercat să atragă alegătorii nemulțumiți, care s-au simțit lăsați în urmă de schimbări economice și demografice.

Persoanele implicate în campania sa de realegere estimează că acest mesaj rezonează încă în electorat, în ciuda legăturilor de proximitate între administrația sa și lobbyști dar și a eforturilor aparente ale familiei Trump de a profita de președinția acestuia.

 

Zburăm către înălțimi incredibile

Ca în 2016, când a fluturat ideea construirii unui zid la frontiera cu Mexicul, Triump a insistat și marți noaptea pe necesitatea „fermității” în ce privește imigrația. Luni, evident pentru a-și galvaniza electoratul, a afirmat pe Twitter că SUA vor începe expulzarea a „milioane de străini care au intrat ilicit în SUA”. Într-un bilanț pe care l-a numit „economia Trump”, șeful statului a invocat realizările economice americane: „Țara noastră (…) este acum în plină creștere și, sincer, zboară către noi înălțimi incredibile. Lumea întregă dorește economia noastră, care este poate cea mai bună economie din istoria țării noastre”.

 

Israel, dragul nostru aliat

Trump și-a reiterat pozițiile cunoscute cu privire la Iran și Israel, apărând decizia transferului ambasadei americane din Tel Aviv la Ierusalim. „Am reînnoit legăturile de prietenie cu aliatul nostru drag, statul Israel”, a declarat, în aplauze, Donald Trump. În privința Iranului, Trump a denunțat iar acordul „dezastruos” privind dosarul nuclear al Teheranului, din care a retras SUA anul trecut, clamând că a „impus cele mai dure sancțiuni aplicate celui mai mare sponsor al terorismului din lume”.

Bernie Sanders: trebuie învins

După acest show Trump, 20 de candidați democrați se vor întâlni la Miami, la 300 km sud, pentru dezbateri importante în legătură cu alegerile primare în Partidul Democrat. Candidatul Casa Albă, care se revendică și socialist, Bernie Sanders, a replicat discursului lui Trump. „A-l asculta pe Trump îți dă senzația unui om care trăiește într-un univers paralel. Trebuie învins”, a declarat senatorul independent, acuzându-l pe fostul magnat imobiliar că nu a evocat „inegalitățile sociale” în discursul său.