Donald Trump e în campanie electorală și liderii țărilor europene trebuie să fie conștienți că politica preedintelui e „America first”. Tocmai de aceea, nimeni nu trebuie să se aștepte ca liderul de la Casa Albă să facă vreun cadou. A pedepsit Germania prin retragerea trupelor americane, dar țăriile care au beneficiat de această relocare vor fi nevoite să achite nota de plată. Iată ce scrie La Libre Belgique.

„Președintele american, Donald Trump, s-a arătat miercuri hotărât să “pună la plată” Italia și Belgia – două țări care se presupune că vor găzdui trupe americane retrase din Germania, dar care nu ating obiectivul de cheltuieli militare fixat de NATO – acuzând Berlinul că s-a îmbogățit grație staționării militarilor americani.
Aceste țări “vor plăti”, “eu le spun: veți plăti”, a afirmat el într-un interviu difuzat pe canalul de televiziune Fox News, referindu-se la norma celor 2% din Produsul Intern Brut (PIB) de cheltuieli militare acceptată în 2014 de toate statele membre ale NATO – dar pe care doar vreo zece o respectă.
Dl Trump a făcut din respectarea acestui angajament care trebuie atins în 2024 o prioritate a politicii sale externe, vorbind chiar ocazional de dublarea mizei la 4% din PIB. El a numit de mai multe ori Germania “delincventă” și justifică retragerea unei părți a trupelor americane care sunt staționate acolo prin nivelul scăzut al cheltuielilor militare germane. El mai reproșează Germaniei că este prea dependentă de gazul furnizat de Rusia, referindu-se la proiectul de gazoduct Nord Stream 2.
Berlinul ar trebui să aloce în 2020 1,42% din PIB pentru cheltuielile de apărare, în vreme ce Belgia se situa în 2019 la 0,93% și Italia atingea 1,21%.
Președintele american și-a mai atribuit, în acest interviu pentru Fox News, meritul că mai mulți aliați au mărit cheltuielile de apărare, reproşând predecesorului lui, democratul Barack Obama, lipsa de acțiune în acest domeniu.
“După o reuniune (a șefilor de stat și de guvern aliați), am avut 130 de miliarde de dolari suplimentari într-un singur an”, a afirmat el” notează La libre Belgique.

https://www.lalibre.be/international/amerique/troupes-americaines-en-europe-donald-trump-se-dit-determine-a-faire-payer-aussi-la-belgique-et-l-italie-5f2ad9117b50a677fb5a7757?cx_testId=3&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=1#cxrecs_s
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu