Don Giovanni și Madama Butterfly, în prima săptămână din martie pe scena Operei Naționale București
- Antonia Hendrik
- 27 februarie 2025, 12:32

Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart (1 martie) și Madama Butterfly de Giacomo Puccini (2 martie) va debuta pe scena Operei Naționale București.
Don Giovanni și Madama Butterfly, pe scena Operei Naționale București
Primul weekend de primăvară aduce pe scena Operei Naționale București două dintre cele mai îndrăgite, dar și populare, spectacole de operă din repertoriul liric universal: Don Giovanni, sâmbătă, 1 martie, ora 18:30
La sfârșitul secolului XVIII, opera Don Giovanni a adus în prim-planul atenției publice un subiect riscant, exprimat prin eufemismul atemporal Tutto e amore! Totul e dragoste”
Această temă, controversată și chiar periculoasă, continuă să stârnească discuții și astăzi. Mozart a trăit intens și a compus Don Giovanni cu o pasiune arzătoare. A fost caracterizată prin viteză, forță, ironie și, în același timp, cu o profundă conștientizare a tragediei umane, în care se reflecta, fără îndoială, personalitatea sa exuberantă.
Oricum, nu e de mirare că, odată ajunsă în capitala imperială, la câteva luni de la premiera pragheză, opera a fost repede cenzură.
Mozart ar fi rostit atunci: „Opera aceasta nu am scris-o pentru vienezi, ci mai curând pentru praghezi; dar mai ales am scris-o pentru mine și pentru prietenii mei”.
În interpretarea regizorală a inegalabilului maestru Andrei Șerban, suntem invitați să admirăm această dramă gioccoso.

Don Giovanni și Madama Butterfly
Madama Butterfly (de Giacomo Puccini) – duminică, 2 martie, ora 18:30
Puțini știu astăzi că Madama Butterfly oferă, pe lângă calitățile sale lirice și muzicale incontestabile, o lecție valoroasă despre perseverență. Vom explora această virtute umană, deoarece considerăm că este important să nu o uităm niciodată. La început, Madama Butterfly a fost un eșec lamentabil, înainte de a deveni una dintre cele mai îndrăgite și frecvent reprezentate opere la nivel mondial.
Giacomo Puccini a fost obligat să (re)compună cinci variante distincte ale acestei opere înainte de a atinge succesul de care se bucură astăzi. Datorită întârzierii în finalizarea lucrării și a timpului insuficient pentru repetiții, prima versiune, prezentată pe 17 februarie 1904 la Scala din Milano, a fost un eșec considerabil și, din acest motiv, opera a fost rapid retrasă.
Ulterior, Puccini a revizuit substanțial partitura și la următoarea reprezentație, pe 24 mai 1904, la Brescia, versiunea revizuită a fost un succes instantaneu. Opera considerată standard astăzi și cea mai frecvent interpretată este cea de-a cincea și ultima variantă, datând din 1907. Bilete pot fi cumpărate de pe site-ul tickets.operanb.ro și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.