Anul trecut, la casa de licitații Christie’s din New York, o lucrare a lui Toledo, numită„ Tortuga poniendo huevos” (1975), a stabilit un record pentru artist, fiind vândută cu peste 1 milion de dolari.

Familia artistului, preşedintele Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, şi Ministerul Culturii din această țară au anunțat că artistul a murit pe 5 septembrie.

Sute de oameni i-au adus un omagiu pe străzile din Oaxaca. În semn de omagiu pentru opera şi eforturile lui de a conserva cultura mexicană, ei au aprins lumânări şi au interpretat numeroase cântece.

„Familia Toledo anunţă cu profundă tristeţe că maestrul Francisco Toledo a murit”, a fost mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a pictorului şi sculptorului mexican.

Preşedintele López Obrador a scris pe Twitter: „Arta este îndoliată. A murit maestrul Francisco Toledo, mare pictor şi un extraordinar promotor cultural”.

Născut pe 17 iulie 1940, în Juchitán, Oaxaca, a fost sculptor, pictor, promotor cultural, editor de carte şi activist. El a luptat pentru apărarea patrimoniului cultural din Oaxaca şi a participat în alte proiecte de gen.

 

Citește și: