Dolarul, la un ban de maximul istoric. Ce se va întâmpla cu prețul benzinei?

Dolarul, la un ban de maximul istoric. Ce se va întâmpla cu prețul benzinei?

Dolarul este la mai puțin de un ban de maximul istoric față de leu, după ce în zilele trecute moneda americană a atins un maxim pe ultimele 22 de luni față de euro. Dolarul a fost cotat la 3,5607 astăzi, maximul actual fiind înregistrat vara anului 2010, la 3,5697 lei.

Euro a rămas practic la același nivel față de leu, fiind cotat astăzi de Banca Națională la 4,4639 lei, față de 4,4641 ieri. Este a treia zi în care cursul rămâne într-un interval de mai puțin de 0,1 bani, vineri acesta fiind cotat la 4,4646, după ce joi atinsese maximul istoric de până acum. La fel ca și în precedentele zile, cotațiile interbancare au avut variații reduse, piața valutară părând să se calmeze după agitația din ultimele săptămâni. Poate fi totuși un calm aparent, pentru că orice pas în sus al euro ar duce la un nou maxim istoric și la o presiune psihologică sporită.

Carburanții, loviți de cursul dolarului

Efectul aprecierii dolarului ar putea fi mai dur pentru economie decât cel al aprecierii euro, deoarece prețul mărfurilor la nivel internațional este exprimat în moneda americană. Cel mai important efect al aprecierii dolarului a fost până acum creșterea prețului carburanților, chiar dacă petrolul este departe de prețul pe care îl atinsese în 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din fericire, aprecierea dolarului față de euro și, implicit, față de leu, coincide cu o scădere a prețurilor mărfurilor, în principal cel al petrolului, bazată tot pe lipsa de încredere a investitorilor în economia globală.

Francul elvețian a rămas în aceeași zonă ca și în ultimele cinci zile, ajungând astăzi la 3,7148 lei.