Dolarul, in pragul unei "caderi brutale"

Dolarul, in pragul unei "caderi brutale"

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Rodrigo Rato, a estimat azi ca exista riscul unei ,,caderi brutale" a dolarului, legata de pierderea increderii in activele umflate in aceasta moneda, informeaza AFP

Agentia de presa precizeaza ca la inceperea tranzactiilor asiatice de luni, euro si-a imbunatatit recordul de vineri, urcand pana la 1,4347 dolari.

"Pana in prezent, fluctuatiile ratelor de schimb au ramas conforme parametrilor fundamentali", a declarat Rato in fata Consiliului guvernatorilor FMI.            FMI estimase deja saptamana trecuta ca moneda americana va ramane subevaluata in raport cu principalele economii, in timp ce euro este un pic peste nivelul adecvat.             Rato a recunoscut, de asemenea, ca Europa risca de sufere din cauza aprecierii fortate a monedei sale.             "Se poate, de asemenea, ca perspectivele de crestere ale tarilor care au optat pentru o rata de schimb flexibila, aici fiind incluse cele din zona euro, sa fie discreditate prin aprecierea propriei monede", a afirmat Rato.             Nu este exclus ca in aceste conditii, presiunile protectioniste sa se intensifice", a mai spus Rato, care a enumerat riscurile puternice pe care acestea le-ar avea asupra cresterii mondiale ce ar putea urma "dar intr-un ritm mai lent decat cel din ultimii doi ani".

"Nu cunoastem inca adevaratul impact al scaderii pietii imobiliare in Statele Unite si al problemelor legate de aceste credite ipotecare cu risc ridicat", a apreciat Rato.

Ne puteți urmări și pe Google News