Ministerul de Externe a publicat un comunicat de presă în care îi avertizează pe turiștii români care vor călători în Grecia că în perioada 10 – 12 iulie, în zona Salonic a fost declarat cod roșu.

În plus, MAE a oferit mai multe numere de telefon la care românii care întâmpină probleme pot să sune:
„Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076”.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

O furtună de proporții care a măturat zona de nord-est a Greciei a lăsat în urmă șase morți și peste 100 de răniți. Doi dintre aceștia, o femeie și un copil de 8 ani, sunt români, și au decedat după ce acoperișul unui restaurant din Nea Plagia s-a rupt și a căzut peste ei.

Este pentru prima oară în 25 de ani de carieră când a trebuit să trăiesc așa ceva. A fost atât de brusc, atât de abrupt”, a spus Athansios Kaltsas, directorul centrului medical din Nea Moudania, acolo unde majoritatea celor răniți au fost tratați.

Pacienții au fost de diferite vârste, începând cu bebeluși de 8 luni, până la bătrâni de 70 de ani. Majoritatea au suferit fracturi sau lovituri la cap din cauza copacilor sau a acoperișurilor luate de furtună.

Celelalte patru victime sunt doi bătrâni din Cehia, a căror rulotă a fost efectiv luată de vânt, și doi ruși, un bărbat și un copil, care au murit după ce un copac a căzut peste ei.

Acest gen de furtună este total atipică pentru Grecia în această perioadă, când de obicei este foarte cald și uscat, iar autoritățile au fost luate prin surprindere. În acest moment, peste 140 de pompieri se luptă cu efectele furtunii care era așteptată să se termine în această dimineață, la ora 9:00.