Evenimentul Zilei > Politica > DOI ANI DE LA SUSPENDARE. PMP a organizat un miting pentru statul de drept. PDL a ignorat momentul
DOI ANI DE LA SUSPENDARE. PMP a organizat un miting pentru statul de drept. PDL a ignorat momentul

DOI ANI DE LA SUSPENDARE. PMP a organizat un miting pentru statul de drept. PDL a ignorat momentul

La doi ani de la votul prin care Parlamentul l-a suspendat pe Traian Băsescu, PMP și PDL au marcat diferit evenimentul.

Partidul Mișcarea Populară a marcat, ieri, împlinirea a doi ani de la suspendarea președintelui României, printr-un marș pentru apărarea statului de drept. PDL, fost partener al președintelui în 2012, nu a emis nici măcar un comunicat de presă pe acest subiect.

„Mai bine băsiști decât șantajiști”

Conform estimării președintelui PMP, Elena Udrea, la miting au participat peste 3.000 de persoane. Participanții au plecat la ora 11.00 din fața Sălii Palatului din București către Piața Victoriei și s-au oprit în fața sediului Guvernului României. Aceștia au scandat mesaje precum: „Jos Ponta”, „Mai bine băsiști decât șantajiști” și au arborat pancarte cu inscripțiile: „Traian Băsescu – garanția independenței Justiției”, „Ponta supărat pe plagiat a dat lovitura de stat”, „PMP alături de președintele Traian Băsescu”.

„Ne bucurăm că peste 3.000 de persoane au venit la acest marș și este semnalul că suntem mulți cei care nu vrem să uităm și care nu vrem să repetăm ce s-a întâmplat. (…) Aș fi așteptat să văd că PDL își aduce aminte de ce s-a întâmplat acum doi ani și, dacă o astfel de acțiune ar fi fost organizată de cei care atunci s-au aflat de partea bună a baricadei, dacă ei ar fi organizat un marș, noi am fi participat cu siguranță”, a declarat Elena Udrea.

Ea a avertizat că „ne putem trezi ca, din noiembrie încolo, România să fie cum era în timpul lui Adrian Năstase”. „Vom avea o Justiție controlată de politruci. Din nou, Opoziția nu o să mai poată să-și transmită mesajele. (…) Băsescu lasă în urma lui o Justiție puternică, una ce nu primește ordine de la politicieni”, a declarat Elena Udrea.

Ea a amintit că și PNL a fost parte a „loviturii de stat” și a spus că, dacă liberalii vor voturile PMP în turul doi al alegerilor prezidențiale, Antonescu trebuie să se dezică de evenimentele din vara lui 2012.

Mulțumiri de la EBA

Fiica președintelui, Elena Băsescu, a mulțumit tuturor celor care au fost alături de șeful statului în 2012. „Se împlinesc astăzi doi ani de când majoritatea parlamentară a USL, dirijată din spate de Ponta și Antonescu, a dat lovitura de stat (…). Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor celor care în urmă cu doi ani i-au fost alături Președintelui în acele momente grele și au dovedit că există o pronunțată conștiință a binelui în această țară”, a scris Elena Băsescu, pe pagina Facebook.

Liniște totală în tabăra PDL

Aliații de odinioară ai lui Traian Băsescu nu au marcat în niciun fel împlinirea a doi ani de la votul de suspendare din Parlament, nici măcar printr- un comunicat de presă formal. Nici individual, președintele Vasile Blaga sau ceilalți lideri ai PDL nu au avut niciun mesaj pe această temă. Prezidențiabilul PDL, Cătălin Predoiu, a urat pe Facebook la mulți ani de Ziua Justiției (care a fost tot ieri), dar nu a menționat nimic despre lovitura de stat din 2012. E drept, în 2012, Predoiu nu era în PDL. Nici Monica Macovei, care a apărut în 2012 alături de președinte atât la mitingurile de susținere cât și în ziua referendumului, nu a reamintit despre evenimentele de acum doi ani. Același lucru este valabil și pentru ceilalți vicepreședinți ai partidului.

Tăcerea PDL are două explicații. Cea dintâi este răceala intervenită între democrat- liberali și Traian Băsescu, acesta criticând dur, chiar joia trecută, fuziunea acestora cu PNL. Al doilea este chiar fuziunea în sine, PDL nedorind să-și critice actualii aliați, care, în 2012, au fost parte a demersului de suspendare.


Traian Băsescu, în vara lui 2012
FOTO: EVZ

Ponta face AMR-ul

Spre deosebire de PDL, Victor Ponta n-a uitat ce zi a fost ieri. „6 iulie 2012 fost unul dintre momentele în care am demonstrat faptul că USL este unul dintre cele mai puternice proiecte politice. Regret că totuși Crin (Antonescu – n.r.) nu a dorit continuarea acestui proiect!”, a scris el pe Facebook. „Voi susține mereu că cei 7,4 milioane de români care au votat pentru demitere au avut dreptate în decizia lor de a sancționa abuzurile președintelui”. Acesta încheie cu un P.S.: „Au mai rămas doar 23 de săptămâni până când Traian Băsescu va pleca de la Cotroceni!”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.