Evenimentul Zilei > Politica > Ultimele DOVEZI că DODON e DEDICAT construirii SOCIALISMULUI în R. MOLDOVA
Ultimele DOVEZI că DODON e DEDICAT construirii SOCIALISMULUI în R. MOLDOVA

Ultimele DOVEZI că DODON e DEDICAT construirii SOCIALISMULUI în R. MOLDOVA

Igor Dodon s-a aflat duminică în primele rânduri la manifestația Partidului Socialiștilor din R.Moldova, la care au fost prezentate angajamentele electorale ale acestei formațiuni. El și-a exprimat deschis sprijinul pentru PSRM, iar socialiștii s-au pronunțat pentru extinderea competențelor șefului statului și transformarea Republicii Moldova în stat prezidențial.

Chiar dacă Igor Dodon nu încalcă în mod direct Constituția R. Moldova, deoarece nu este membru de partid, el încalcă spiritul Legii Supreme, care îl obligă să fie un arbitru, adică o persoană neutră în activitatea politică, a declarat pentru Radio Chișinău fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu.

„În cazul de față nu este o încălcare directă a Constituției, dar este o abatere de la spiritul principiilor democratice, constituționale și politice. Din moment ce președintele deschis favorizează un partid este imoral și absolut lipsit de etică politică”, a subliniat expertul.

Prin aceste acțiuni, Igor Dodon demonstrează că nu este președintele țării, ci al unui partid, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

„Prin acțiunile sale, el demonstrează încă o dată că este mai mult președintele unui partid decât al unei țări. Este un gest strict politic electoral și instituțiile statului trebuie să se sesizeze pe acest caz”, a menționat Ion Tăbârță.

Igor Dodon, care participă și la reuniunile Partidului Socialiștilor din R. Moldova, a anunțat la începutul lunii septembrie că ar putea candida la alegerile parlamentare pe listele acestei PSRM. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat însă că acest lucru ar reprezenta o încălcare a legislației în vigoare și că nu i se va permite să candideze.

Igor Dodon a deținut funcția de lider al PSRM până în noiembrie2016, când a fost ales președintele Republicii Moldova. Ulterior,el a fost nevoit să renunțe la această funcție deoarece legislația îi interzice să dețină calitatea de membru de partid.