Evenimentul Zilei > Politica > ”Doar în caz de catastrofă”. Răspunsul tranșant al lui Zegrean despre amânarea alegerilor locale
”Doar în caz de catastrofă”. Răspunsul tranșant al lui Zegrean despre amânarea alegerilor locale

”Doar în caz de catastrofă”. Răspunsul tranșant al lui Zegrean despre amânarea alegerilor locale

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a vorbit despre care ar fi paşii pentru amânarea alegerilor locale în România şi în ce condiţii se pot face.

Augustin Zegrean: „Ele pot fi amânate în caz de catastrofă, de exemplu. Cred că ne grăbim, oricum, cu toţii şi creştem nivelul de panică. În mod normal, mandatul primarilor încetează în patru ani de la ziua în care au fost aleşi. La Parlament se poate amâna, e altă poveste acolo, dar la locale nu. Sigur, în caz de urgenţă, s-ar putea crede şi asta, dar eu nu cred că politicienii ar trebui să profite de acest virus pentru a-şi rezolva problemele.”, a declarat fostul preşedinte CCR.

 De ce nu se pot amâna alegerile locale

„S-a mai încercat o dată amânarea alegerilor locale, parcă în 2012, pentru a le duce în acelaşi timp cu parlamentarele, dar nu se poate. Pentru că primarii, la o zi după ce expiră termenul de patru ani, rămân fără mandat. Prin ce să se amâne? Prin OUG? Nu are cine să dea ordonanţe. Prin lege s-ar putea, dar trebuie să treacă prin Parlament, comisii, să urmeze traseul constituţional şi să fie promulgată de preşedinte. Şi să nu fie atacată la Curte, pentru că dacă CCR o declară neconstituţională, nu se mai întâmplă”, a comentat Zegrean pentru dcnews.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.