Până acum chiar aşa stau lucrurile. Partidele în care sunt adunaţi cei mai mulţi politicieni cu probleme penale, de ani de zile, nu suferă vreo cădere spectaculoasă în sondajele de opinie. Integritatea nu a jucat vreun rol special la alegerile din 2012, unde au înregistrat un succes nebun exact partidele cu cei mai mulţi penali. Ba chiar au fost situaţii în care unii politicieni băgaţi după gratii au reuşit performanţa să fie aleşi.

S-ar putea să funcţioneze acest mecanism şi la alegerile din 2016. Asta cred politicienii din partidele care sistematic protejează, susţin şi promovează persoane suspectate de acte de corupţie. Spun s-ar putea pentru că este o mare diferenţă de atmosferă între anul 2012 şi alegerile din acest an. Atunci a existat un puternic curent de vot penalizator la adresa PDL, astfel încât în foarte multe locuri USL putea câştiga şi dacă punea o maimuţă pe lista de candidaţi. Anul acesta lucrurile sunt mai complicate şi între albul şi negrul din 2012 au apărut o mie de tonuri de gri.

Un lucru e cert, partidele au convingerea fermă că electoratul fidel şi simpatizanţii militanţi vor vota la fel indiferent de potlogăriile pe care le fac în Parlament. Pentru că exact o potlogărie a fost votul prin care PSD l-a protejat pe Sebastian Ghiţă alături de compania politică cu care face majoritate la Camera Deputaţilor. Este o potlogărie nu neapărat pentru că Ghiţă ar fi spus numai minciuni în discursul de la tribuna Parlamentului, ci pentru că s-a încălcat din nou un principiu elementar.

Toată pledoaria deputatului Sebastian Ghiţă trebuia expusă în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi civile, alături de documentele şi argumentele avocaţilor apărării şi acolo trebuia să se decidă dacă acest suspect are sau nu dreptate în discursul prin care cere să nu fie arestat preventiv. Decizia de a aproba sau nu cererea procurorului DNA de luare a măsurii preventive trebuia luată de un judecător, nu de 176 de colegi ai suspectului.

Majoritatea PSD & Co. a blocat o procedură judiciară aplicată tuturor suspecţilor pentru care procurorii cer măsuri preventive, folosind ca pretext o prevedere constituţională menită să protejeze aleşii pentru declaraţii politice şi atât. Astfel se încalcă principiul democratic elementar care spune că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Punctual, ieri, Sebastian Ghiţă nu a fost egal cu Olguţa Vasilescu şi numai despre asta a fost vorba.

Reprezentanţii PSD şi nu numai au excelat după acest vot, în dezbaterile TV, cu tot felul de explicaţii care să justifice situaţia, având convingerea fermă că electoratul lor nu-i va sancţiona. Este posibil să fie aşa sau nu. Un lucru e cert, mai este un element de luat în calcul la evaluarea prejudiciilor electorale pe care le produce un astfel de moment: atitudinea celor care nu fac parte din grupurile de manevră ale partidelor.

Cei care susţin corupţi se mai bazează pe convingerea că românii care s-au săturat de mafia din politică sunt în general scârbiţi de toţi politicienii, de toate partidele şi nu participă la vot. Lucrurile chiar aşa stau în anumite proporţii. Masele de manevră ale partidelor determină rezultate mai bune sau mai slabe numai în funcţie de ce decizie iau românii care sunt sătui de mafia din politică. Dacă le este silă să meargă la vot, lucrurile nu se vor schimba şi peste patru ani vom avea exact aceeaşi discuţie.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!