Evenimentul Zilei > Actualitate > Doamna de fier a FBI. Joe Biden a decis: securitatea SUA, la mâna unei femei
Doamna de fier a FBI. Joe Biden a decis: securitatea SUA, la mâna unei femei

Doamna de fier a FBI. Joe Biden a decis: securitatea SUA, la mâna unei femei

Expertă în antiterorism, doamna de fier a FBI va ocupa, în administrația președintelui SUA, Joe Biden, o funcție de conducere care are un rol esențial pe plan mondial. Practic, Jill Sanborn are misiunea de a apăra Statele Unite și interesele sale de amenințările la adresa securității naționale.

Noua echipă de conducere a FBI, formată în administrația președintelui SUA, Joe Biden, are o nouă doamnă de fier. Jill Sanborn este femeia care a fost desemnată să răspundă de amenințările la adresa securității naționale.

Jill Sanborn a fost șefă la Divizia Antiterorism și a făcut față atacurilor politicienilor americani care acuzau FBI de lipsa de implicare în prevenirea asaltului din ianuarie 2021 asupra clădirii-simbol a SUA: Capitoliul Statelor Unite ale Americii, din Washington, D.C..

La numirea ei în înalta funcție, FBI a prezentat detalii mai puțin știut publicului larg despre activitatea femeii care are în mâna sa responsabilitatea securității naționale a SUA.

Aflăm, astfel, că Jill Sanborn a fost responsabilă de gestionarea tuturor investigațiilor de combatere a terorismului în străinătate.

În Divizia Antiterorism, a condus peste 400 de investigații în zone de conflict internațional precum Afganistan, Pakistan și Asia de Sud-Est.

Doamna de fier a FBI. Joe Biden a decis: Securitatea SUA, la mâna unei femei

Anunțul oficial al numirii a fost făcut pe 7 mai, atunci când FBI a transmis că directorul Christopher Wray a numit-o pe Jill Sanborn drept asistent director executiv (EAD) Secția Securitate Națională.

În această calitate, Jill Sanborn „se va asigura că FBI își îndeplinește misiunea de a apăra Statele Unite și interesele sale de amenințările la adresa securității naționale”.

Din datele furnizate de FBI aflăm că Jill Sanborn a servit, până la numirea în această funcție, ca director adjunct al Diviziei Antiterorism din sediul central al FBI, din Washington, D.C.

„Doamna de fier” și-a început cariera în FBI ca agent special, în anul 1998 și a fost repartizată la Phoenix Field Office, acolo unde se ocupa de investigarea fraudelor bancare prin intermediul computerelor.

Atentatele din septembrie 2001 și legăturile cu CIA

După atentatele din septeembrie 2001, care au zguduit SUA și a schimbat, radical, lupta antiterrorism, Jill Sanborn s-a alăturat grupului operativ comun pentru terorism Phoenix. De atunci, ea s-a ocupat, în primul rând, de sarcini antiteroriste.

În acțiunile intreprinse de SUA pe plan international, o regăsim pe Jill Sanborn, în 2006, în echipa Fly a Diviziei Antiterorism, desfășurată în Irak, Arabia Saudită, Regatul Unit, Kenya și Pakistan.

FBI precizează că, în 2010, Jill Sanborn a fost detașată în Centrul antiterorism al CIA, în calitate de director adjunct în exercițiu pentru aplicarea legii.

A coordonat peste 400 de investigații internaționale

Actuala doamnă responsabilă cu securitatea SUA a fost promovată în funcția de șef de unitate în Divizia Antiterorism în anul 2011, atunci când a coordonat cele peste 400 de investigații extrateritoriale care acoperă Afganistan, Pakistan și Asia de Sud-Est.

S-a întors pe teren în 2012 ca agent special de supraveghere la Washington Field Office, unde a gestionat cazuri de răpire în străinătate și extrădarea a patru suspecți de terrorism, extrem de importanți.

În 2015, Jill Sanborn a fost promovată asistent agent special responsabil (ASAC) în Los Angeles Field Office, unde a dirijat probleme de combatere a terorismului în regiuneea Orange și în orașele West Covina și Riverside.

În calitate de ASAC, FBI precizează că ea a supravegheat ancheta atacului terorist din San Bernardino, California, care a avut loc în anul 2015. Atacul este considerat cel mai grav atentat de pe teritoriul Statelor Unite după cel din 11 septembrie 2001.

Pe 2 decembrie 2015, Syed Rizwan Farook și Tashfeen Malik, un cuplu căsătorit, a împușcat mortal 14 oameni și au rănit alți 22 la un Centru Social din San Bernardino.

Șefa antiterorismului internațional

Doamna de fier a fost promovată, ulterior, în funcția de șef de secție în Divizia de combatere a terorismului la sediul central.

Din această calitate, în anul 2016 Jill Sanborn era responsabilă de gestionarea tuturor investigațiilor de combatere a terorismului în străinătate. Apoi, directorul FBI, Christopher Wray, a numit-o șefa biroului din Minneapolis, în 2018, și în funcția de director adjunct al Diviziei Antiterorism, în 2020.

Aflăm de la FBI că Sanborn a obținut o licență în administrarea afacerilor în finanțe de la Universitatea din Portland. Înainte de a se alătura FBI-ului, ea a fost investigatoare la Laboratorul Național Los Alamos din New Mexico.

Noua conducere a FBI

În noua administrație Biden, directorul FBI, Christopher Wray, a numit în funcțiile de conducere ale FBI doi afro-americani și două femei, reflectând angajamentul său de a face, la cei 112 ani de existență, vechea organizație mai reprezentativă și mai incluzivă.

„Actuala listă de asistenți executivi ai FBI reprezintă cea mai diversă echipă de conducere a Biroului care a fost vreodată. Împreună, ei supraveghează deplina funcționare a serviciilor de informații, infracționale și cibernetice ale FBI, precum și a resurselor umane și a tehnologiei”, se arată în prezentarea făcută de FBI.

Cei numiți în noile funcții de conducere sunt Brian C. Turner, Jill Sanborn, M.A. „Mo” Myers, Larissa L. Knapp și Darrin E. Jones.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.