Editura Evenimentul si Capital

DNA: Şeful Finanţelor Publice Olt, trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului. Prejudiciu de 9 milioane de lei din evaziune

Autor: | | 0 Comentarii | 1332 Vizualizari

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Olt, Florin Diaconescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, alături de mai mulţi subordonaţi, într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de aproape 9 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Florin Diaconescu a fost deferit justiţiei pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la favorizarea făptuitorului.

Alături de el au mai fost trimişi în judecată Gheorgiţă Prunişoară, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul AJFP Olt, Cristian Chirilă Ţugulan, adjunct al șefului AJFP Olt şi Adrian Claudiu Bodescu, șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul aceleiaşi instituţii.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată managerul, reprezentantul şi contabilul SC Gardienii SRL, precum şi societatea ca persoană juridică, fiind acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a cărei activitate a fost coordonată de inculpatul Pop Constantin, nu și-a îndeplinit obligațiile fiscale, sustrăgându-se de la plata sumei de 8.783.367 lei către bugetul de stat, reprezentând TVA datorată în raport de activitatea efectivă a agentului economic. La comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au participat efectiv și inculpatele Miroiu Elena (contabil) și Sefter Luminița (manager financiar până în luna iunie 2012). Concret, în toată perioada menționată, în deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidențiate la rubrica TVA deductibil sume mai mari decât cele susținute de documentele de evidență primară (facturi de achiziție de bunuri și servicii de pe teritoriul național) înregistrate în evidența contabilă. În acest mod, prin crearea artificială, scriptică, a acestui TVA deductibil, a fost diminuată voit TVA de plată rezultată din activitatea reală a societății comerciale, cu consecința micșorării sumelor de plată datorate la bugetul de stat”, se arată în comunicatul DNA.

Activitatea evazionistă a firmei a fost coordonată efectiv și girată de către inculpata Prunișoară Gheorghița, deși exista o incompatibilitate evidentă cu funcția publică pe care o deținea - consilier superior cu atribuții de control în cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspecție Fiscală, se arată în documentul citat.

„Pentru “serviciile” sale, în perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunișoară Gheorghița a pretins și primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, în cuantum total de 213.735,6 lei”, se arată în comunicat.

Banii primiți drept mită de către Prunișoară Gheorghița au fost justificați în evidența contabilă de Pop Constantin prin achiziții lunare fictive de servicii neindividualizate, „prestate” de două societăți comerciale, ce aparțineau unor persoane apropiate inculpatei.

„Banii remiși în realitate inculpatei Prunișoară Gheorghița cu titlul de mită/cumpărare de influență au fost utilizați din dispoziția acesteia pentru achiziționarea unui apartament în municipiul București (în valoare de 153.000 de euro)”, susţin procurorii DNA.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate