Disjungerea lui Cosma

 

Evenimentul Zilei a căutat povestea acestui dosar, la care face referire Cosma și a dat peste o afacere judiciară prezentată acum un an drept un succes al Structurii Teritoriale Ploiești a DNA, condusă de procurorul Lucian Onea.

Dosarul a început în momentul în care o parte din cercetările privind evaziunea fiscală și spălarea de bani pentru care era bănuit Vlad Cosma a fost declinată de la DNA Prahova la Parchetul General. Dosarul a fost repartizat procurorului Cătălin Nicolae Ceort, de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

Spre sfârșitul anului 2016, potrivit DNA Prahova, Vlad Cosma ar fi fost abordat de Victor Ignat, fost consilier juridic la o firmă, avocat suspendat din Baroul București pentru neplata unor taxe. Pe 27 decembrie 2016, Ignat este reținut în restaurantul unui mall, având asupra lui o geantă cu 30.000 de euro pe care i-ar fi primit de la Cosma.

Procurorii lui Lucian Onea susțin că Vlad Cosma a primit, prin intermediul lui Ignat, întrebările pe care Ceort urma să i le pună cu ocazia unei audieri din 20 decembrie, dar și răspunsurile pe care acesta să le dea astfel încât procurorul să poată clasa dosarul. Închiderea cauzei ar fi urmat să aibă loc în luna ianuarie 2017.

 

Geanta de laptop plină de bani

 

Cosma trebuia să dea 260.000 de euro până pe 22 decembrie. În rechizitoriul întocmit pe 19 aprilie 2017 se spune: ”Omul de afaceri (Vlad Cosma n.n.)  a propus să dea banii în două tranşe, prima urmând să fie remisă în cadrul unei întâlniri care urma să aibă loc într-un restaurant. Bărbatul (la acea oră Ignat nu era identificat de procurorii prahoveni n.n.) a fost de acord şi i-a dat o întâlnire la data de 22.12.2016, în jurul orei 18.30, în Bucureşti, în incinta Restaurantului (…) din Complexul comercial (…), unde urma să aibă asupra lui o geantă de laptop în care să pună suma de 130.000 euro, să ia loc la o masă situată în acest restaurant, să consume o cafea, iar la plecare să lase geanta în local. (…) Totodată, bărbatul i-a spus că este posibil ca la acel moment acesta să se afle undeva în complexul comercial şi a cerut să nu ia legătura cu el pentru a nu se observa că-l cunoaşte. În ziua de 22.12.2016, ora 18.30, (…) s-a deplasat în incinta Restaurantului (…) unde a lăsat o geantă cu un bilet pe care a menţionat că banii vor fi înmânaţi la o altă dată ca urmare a perioadei scurte de timp ce a determinat imposibilitatea procurării sumei. Ulterior, (…) a fost contactat telefonic de persoana în cauză stabilind cu aceasta ca remiterea sumei de bani să se facă în acelaşi loc în data de 27.12.2016. În ziua de 27.12.2016, ora 16.00, (…) s-a deplasat în incinta Restaurantului (…) unde a lăsat geanta cu suma de 30.000 de euro (…), aceasta fiind preluată de un bărbat, moment în care organele judiciare au intervenit şi au stabilit că persoana în cauză este Ignat Victor".

Ignat și Ceort au procesul pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei doi sunt judecați în stare de libertate, singura măsură preventivă propusă a fost cea de control judiciar, ridicată după un timp de judecători.

 

Acord de recunoaștere, respins

 

În luna octombrie a anului trecut, Victor Ignat a cerut să facă acord de recunoaștere sau să fie judecat în procedură simplificată, dar instanța i-a respins cererea.

Cătălin Ceort susține că nu știa că s-au cerut bani în numele său și că Ignat a profitat de faptul că au fost colegi de facultate și că au rămas în relații de prietenie.