Evenimentul Zilei > International > Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, EXECUTAT la Chişinău
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, EXECUTAT la Chişinău

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, EXECUTAT la Chişinău

Guvernul de la Chișinău a adoptat în ședința de miercuri, o decizie prin care îl declară pe vice-premierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova. Acestuia îi va fi interzisă intrarea și tranzitarea teritoriului țării.

Argumentând proiectul de decizie, propus Guvernului de la Chişinău, ministrul de Externe Andrei Galbur a declarat că Dmitri Rogozin a făcut o serie întreagă de comentarii și declarații cu caracter denigrator și ofensator la adresa R. Moldova și poporului său. 

Analistul Iulian Chifu a declarat: “Consider că e un pas important înainte, care vine să marcheze o perioadă extrem de lungă în care declarațiile lui Dmitri Rogozin au fost excesive și îndreptate întotdeauna împotriva autorităților legitime de la Chișinău. Încă de la numirea sa ca reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru conflictul nistrean și co-președinte al comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova-Federația Rusă, aici s-a produs un gest de impunitate deoarece Rogozin însuși a afirmat că a fost parte în conflict, că a tras împotriva voluntarilor, polițiștilor și luptătorilor noului stat independent Republica Moldova, în timpul războiului de pe Nistru, în 1991-1992. Această realitatea trebuia corectată cumva. Acum, după ultimele ieșiri ale vicepremierului rus care a ignorat solicitarea/sugestia MAEIE de a nu face deplasarea cu această ocazie la festivități necoordonate cu Chișinăul, un asemenea gest venea în mod normal. Acum mai trebuie ca Republica Moldova să comunice concomitent deschiderea pentru relații corecte cu Federația Rusă, cu respectarea suveranității, independenței și integrității sale teritoriale, și așteaptă numirea de către Moscova a unui înlocuitor al lui Dmitri Rogozin pentru poziția de co-președinte a comisiei interguvernamentale Federația Rusă-Republica Moldova”.