Experţii militari ai SUA, care avertizau recent asupra iminenţei unui nou test nuclear nord-coreean, au fost surprinşi să vadă în imaginile captate din satelit cum la baza militară unde se aşteptau să fie efectuat respectivul test se joacă volei, relatează agenţia Reuters. 

În contextul tensiunilor în creştere între Washington şi Phenian, analiştii credeau că vor observa activităţi care să sugereze pregătirea unui explozii nucleare subterane la baza nucleară Punggye-ri. „Vedem că în trei locaţii ale bazei – în zona administrativă principală, la centrul de comandă şi în cazărmile de lângă centrul de comandă – ei joacă volei”, afirmă Joe Bermudez, expert în cadrul „38 Nord”, un proiect în cadrul căruia sunt monitorizate activităţile militare nord-coreene. 

El a avansat două ipoteze care ar putea explica această constatare. Prima ar fi că militarii nord-coreeni ar putea fi într-un „mod stand-by”, adică în aşteptarea unui ordin, iar cea de-a doua sugerează o manevră de a crea confuzie, Phenianul ştiind că respectiva bază este monitorizată permanent. 

Experţii americani şi sud-coreeni afirmă de câteva săptămâni că armata nord-coreeană ar putea efectua în orice clipă un nou test nuclear. Momentul cel mai probabil pentru acest test a fost considerat ziua de 15 aprilie, care coincidea cu sărbătoarea denumită Ziua Soarelui, aniversarea fondatorului ţării, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider, Kim Jong-Un, ceea ce însă nu s-a întâmplat.