Evenimentul Zilei > Economie > Distribuitorii de energie: Suntem îngrijoraţi de decizia ANRE de a schimba legislaţia în timpul perioadei de reglementare!
Distribuitorii de energie: Suntem îngrijoraţi de decizia ANRE de a schimba legislaţia în timpul perioadei de reglementare!

Distribuitorii de energie: Suntem îngrijoraţi de decizia ANRE de a schimba legislaţia în timpul perioadei de reglementare!

Membrii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă surprinderea și îngrijorarea faţă de decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de a schimba, din nou, intempestiv, legislaţia secundară în timpul perioadei de reglementare, fără o consultare prealabilă corespunzătoare cu operatorii și fără analiza tuturor efectelor asupra pieţei de energie şi, implicit, a consumatorilor.

„După un an de la reducerea neaşteptată a ratei reglementate a rentabilităţii companiilor de distribuţie a energiei electrice – care are un impact semnificativ în activitatea operatorilor, ANRE a supus dezbaterii publice, în regim de urgenţă, un proiect de ordin privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobate prin Ordinul ANRE nr.72/2013, cu modificările ulterioare. La fel ca și ordinul prin care a fost redusă rata reglementată a rentabilității anul trecut, nici acest document nu a fost supus dezbaterii publice conform termenelor legale și nici nu este însoțit de un studiu de impact”, se arată în comunicat.

Potrivit normelor în vigoare, tarifele de distribuţie pot varia de la un an la altul, în termeni reali, cu cel mult 10% pentru fiecare dintre tarifele specifice de distribuţie şi cu 7% pentru tariful mediu ponderat. Ordinul ANRE, aprobat luni, 7 decembrie, precizează că limitarea impusă variaţiei tarifelor de distribuţie de la un an la altul se referă doar la creşterea acestor tarife.

Astfel, reglementatorul vrea să elimine din legislaţie plafonul cu care poate diminua anual tarifele de distribuţie, în condiţiile în care a anunţat deja că intenţionează să reducă tarifele de distribuţie cu procente între 5 şi 16% pentru anul viitor, dar păstrează pragul privind majorările, în scopul protejării utilizatorilor rețelelor, susţin cei de la ACUE. În plus, aceste procente anunțate public de catre ANRE sunt stabilite netransparent, fără consultarea operatorilor de distribuție, ale căror calcule diferă de cele ale reglementatorului.

„Membrii ACUE consideră că o astfel de modificare bruscă a reglementărilor va afecta semnificativ activitatea operatorilor de distribuţie, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii ratei reglementate a rentabilităţii, iar o nouă diminuare a tarifelor din domeniu va avea un impact important asupra programelor de investiţii în reţele, planificate pentru anii următori. ACUE atrage atenția că, prin modul în care a promovat această modificare, ANRE nu a respectat principiile programului de măsuri “Better Regulation” adoptat de Comisia Europeană, în scopul unei mai bune legiferări, prin organizarea unor consultări eficiente și concrete”, se arată în comunicat.

Federaţia ACUE a cerut insistent, în ultimii ani, asigurarea unui cadru legal stabil şi predictibil astfel încât sectorul energetic să se poată dezvolta durabil şi echilibrat. De asemenea, ACUE a semnalat reglementatorului anumite principii şi recomandări privind modul de elaborare a normelor legale necesare funcţionării pieţei de energie, demers determinat de impredictibilitatea procesului de iniţiere a actelor normative emise de ANRE, de lipsa unei analize prealabile privind impactul asupra pieţei, precum şi de lipsa unor note de fundamentare şi a unor reale consultări publice cu privire la anumite proiecte de reglementări.

ACUE a transmis reglementatorului că este necesară îmbunătăţirea modului în care sunt fundamentate proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice, fiind obligatorie parcurgerea prealabilă a unei etape destinate “analizei de impact” a proiectelor de acte normative care, în aplicarea principiului “evaluare înainte de acţiune”, să analizeze toate potenţialele consecinţe pe care le va genera implementarea actelor normative pe care ANRE le promovează.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are aproximativ 25 de membri, printre care se numără grupuri puternice din domeniul energetic, respectiv E.ON Romania, ENGIE, Distrigaz Sud Rețele, ENEL Romania, CEZ Romania, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Electrica SA, Electrica Furnizare, CONGAZ, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 30.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,4 miliarde de Euro.