Evenimentul Zilei > Social > Distractie periculoasă. Liceeni cocoțați pe automobile în mers
Distractie periculoasă. Liceeni cocoțați pe automobile în mers

Distractie periculoasă. Liceeni cocoțați pe automobile în mers

În această perioadă, unii dintre elevii care termină liceul la Constanța au găsit un mod periculos de a-și manifesta bucuria pentru încheierea unui capitol important din viața lor - anii de liceu. Aceștia aleg, ca distracție, să se așează pe portierele autoturismelor, fie ies pe jumătate prin trapă și își flutură mâinile, în mers.

 

Deși par gesturi inofensive, caracteristice vârstei, acțiunile tinerilor le pun viața în pericol. Atât lor, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Polițiștii constănțeni atrag atenția că, în primul rând, tinerii ar trebui să țină cont de pericolele la care se expun și asta pentru că, în cazul unui accident, urmările nu vor fi ușoare. Spre exemplu, dacă un tânăr se dezechilibrează și cade pe carosabil, având în vedere că se află în trafic, un alt vehicul, care vine din spate/față, ar putea trece peste el. De asemenea, în cazul celor ce stau în picioare pe banchetă, cu jumătate de corp în afara vehiculului, în zona trapei din plafon, la o frână bruscă riscă să se aleagă cu un traumatism pulmonar grav, care se poate solda și cu pierderea vieții. În plus, potrivit oamenilor legii, în astfel de cazuri se aplică sancțiuni privind circulaţia pe drumurile publice. Au fost mai multe cazuri în care polițiștii i-au identificat pe tineri și le-au aplicat amenzi. Spre exemplu, în 2017, polițiștii au stabilit că în imaginile apărute în spațiul public au fost surprinşi elevi ai Liceului cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanţa. ”Având în vedere comportamentul rutier al acestora au fost identificați 10 participanți față de care s-au aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 7.525 lei. A fost notificată și conducerea I.S.J. Constanța în vederea prevenirii pe viitor a unor astfel de conduite în traficul rutier”, au spus atunci reprezentanții IPJ Constanța, citați de replicaonline.ro.

 

”Absolvirea ciclului de învățământ liceal este un prilej de bucurie pentru adolescenții constănțeni, însă o parte a acestora alege să-și manifeste fericirea printr-un comportament care încalcă normele privind ordinea și liniștea publică și, totodată, pun în pericol siguranța tuturor participanților la trafic. Polițiștii rutieri constănțeni atrag atenția asupra faptului că legislația rutieră prevede atât obligativitatea folosirii de către pasageri a centurii de siguranță, cât și interdicția de a se afla pe elementele exterioare ale caroseriei vehiculului (geamuri laterale, trapă, etc.). În acest context, atragem atenția asupra faptului că un astfel de comportament atrage după sine amenzi de până la 1500 de lei”, se arată într-un cominicat de presă al autorităților.