Editura Evenimentul si Capital

ORGANIZAȚI ca al-QAEDA. DISPARIŢIE ciudată a unor MARTORI cu identitate protejată. Dosarul vizează CLANUL CORDUNENILOR. Gruparea de interlopi este una dintre cele mai BRUTALE din țară | GALERIE FOTO

14-04/clan-465x390
Autor: | | 48 Comentarii | 30467 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Martorii cu identitate protejată dintr-un dosar important din Iaşi, în care este cercetat clanul Corduneanu, nu mai sunt de găsit. Aceştia nu s-au mai prezentat la termenele de judecată, de câteva luni.

De frică să nu fie ucişi de unii dintre cei mai cunoscuţi interlopi din oraş, martorii au acceptat să dea declaraţii, cu condiţia să le fie protejată identitatea. De altfel, acesta este unul dintre puţinele dosare aflate pe rolul instanţelor ieşene în care au fost folosiţi martori cu identitate protejată. La ultimele termene de judecată, magistraţii au decis să îi citeze, însă aceştia au dispărut din peisaj.

Martorii ar fi trebuit audiati prin intermediul sistemelor speciale de comunicaţii audio-video, cu vocea şi imaginea distorsionată, scrie bzi.ro. Având în vedere că unii dintre ei au trăit în apropierea acuzaţilor, au putut să ofere informaţii clare despre activitatea infracţională a reţelei. În lipsa acestor martori, magistraţii au fost nevoiţi să acorde încă un termen de judecată, pe data de 8 mai 2014.

Metoda "boschetarul"

Procesul în cauză este unul delicat, care vizează activitatea infracţională a unora dintre locotenenţii clanului Corduneanu. Dosarul în care sunt acuzaţi fraţii Corduneanu se află pe rolul instanţei de judecată de la Maramureş. Acuzaţiile aduse în acest dosar sunt: spălare de bani, înşelăciune, evaziune fiscală şi complicitate la înşelăciune, mai relatează bzi.ro. Concret, membrii reţelei vânau imobile, în special apartamente, intrau în posesia lor şi le vindeau mai departe, pe baza unor documente false. Erau identificaţi oameni săraci, alcoolici, care aveau apartamente în proprietate sau urmau să obţină moşteniri imobiliare.

"Au realizat venituri ilegale prin falsificarea de acte referitoare la decesul unor persoane, falsificarea unor acte necesare dezbaterii succesiunii. Prin înlăturarea de la moştenire a unor moştenitori legali, au reuşit să vândă bunuri imobile, iar banii obţinuti le-au revenit în mare parte", au precizat procurorii.

Organizaţi după regulile al-Qaeda

Membrii clanului Corduneanu, trimişi în judecată pentru trafic de influenţă pe lângă judecători ai Curţii de Apel Iaşi, pentru decizii favorabile în dosarele unor persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă şi trafic de persoane, erau organizaţi după reguli de tip al-Qaeda.

Potrivit anchetatorilor, din primul palier făcea parte Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) care avea rol de racolator al persoanelor interesate să-şi rezolve neprocedural sau nelegal problemele juridice de ordin penal, garant atât pentru cumpărătorul de influenţă, cât şi pentru interlopii Gheorghe Clapon şi Tiberiu Cristodorescu, care traficau influenţa, şi mediator între aceştia, contra unor comisioane percepute de la ambele părţi.

"Inculpatul a fost cel care, la cererea lui Hapău Marian Virgil («locotenentul» său) a mediat întâlnirile dintre Clapon Gheorghe şi denunţătoare, iniţial pentru a o convinge de seriozitatea demersului şi a o determina să îi dea acestuia sumele de bani pretinse, iar ulterior pentru a descuraja demersurile acesteia de a reintra în posesia sumelor date, sens în care a apelat şi la fraţii săi - inculpaţii Corduneanu Constantin şi Călin Vasile (fost Corduneanu)",a scris procurorul de caz în actul de sesizare a instanţei.

Palierul II: Aranjorii

Palierul al doilea era format din interlopii Gheorghe Clapon şi Tiberiu Francisc Cristodorescu. Primul dintre aceştia, susţin procurorii, ar fi avut rol de "aranjor oficial" în raport cu denunţătoarea Mihaela Moisă, căreia i-ar fi spus că are influenţă asupra judecătorilor şi pe care ar fi lăsat-o să creadă că suma de bani a fost cerută de magistraţi şi le va fi dată integral acestora, fără a-i menţiona că de fapt banii urmau să fie împărţiţi între el şi Cristodorescu.

"Paradoxal pentru un individ cu multiple condamnări (doar în Grecia a fost condamnat la pedepse cuprinse între 15 luni şi 13,5 ani pentru fapte importante de furt, asociere la săvârşirea de infracţiuni, posesie ilegală de armă, fiind ulterior expulzat pe viaţă din respectiva ţară), inculpatul (Gheorghe Clapon, n.r.) avea şi propriile conexiuni la nivelui Curţii de Apel Iaşi - de care nu a uzat însă în speţă, dar care rezultă, indirect, din faptul că doi din magistraţii acestei instanţe au înţeles să se abţină la judecarea recursului declarat de acesta împotriva măsurii arestării preventive dispuse de Tribunalul Iaşi motivat de faptul că soţului uneia dintre acestea i-a asigurat asistenţă juridică, iar pentru mama celeilalte inculpatul construise un gard", mai arată procurorul în actul de sesizare a instanţei.

"Omul din umbră"

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI