Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la 79 de ani

Dirijorul Voicu Enăchescu a murit la 79 de ani Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Lumea muzicală din România este în doliu. Unul dintre cei mai cunoscuți dirijori a murit la vârsta de de 79 de ani.

Voicu Enăchescu a murit, sâmbătă, 19 noiembrie, la vârsta de 79 de ani. El a fost dirijorul Corului de Cameră Preludiu ansamblu care face parte din Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”. Întreaga lui carieră, care a durat mai bine de 40 de ani, a fost dedicată acestui cor. Enăchescu s-a născut la 24 mai, în Brănești, Dâmbovița. El și-a începutul studiile la Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București. Enăchescu i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

Sursa: Arhiva EVZ

Dirijorul a fondat Corul de Cameră Preludiu în 1972. Acest cor a devenit unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România. În cei peste 40 de ani de existența, Corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio și tv, un disc Electrecord și trei CD-uri. Mai mult decât atât, corul a avut peste 1.500 de concerte în țară, în Europa, Asia, SUA. De asemenea, corul a participat și la festivaluri de referință.

În plus, Voicu Enăchescu a ocupat postul de director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română din 1991. De asemenea, el a fost președinte al Asociației Naționale Corale din România din 1998. În ceea ce privește viața personală, el a fost căsătorit cu Eleonora Enăchescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce premii a obținut Voicu Enăchescu

De-a lungul carierei, Voicu Enăchescu a primit mai multe premii. Este vorba de „Meritul Cultural” în Grad de Comandor pentru promovarea culturii. De asemenea, el a mai obținut premiile pentru cel mai bun dirijor, premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China, în 2002 și 2012. În plus, dirijorul a mai câștigat și premiul I la Festivalul de Muzică Ortodoxă de la Bialystok, Polonia.

Trupul lui Enăchescu va fi depus duminică, 20 noiembrie, la Ateneul Român. Cei care l-au cunoscut și apreciat vor putea să își ia rămas bun de la dirijor între orele 13.30 și 17.00. În plus, înmormântarea va avea loc luni, 21 noiembrie la ora 12.00. Bărbatul va fi îngropat la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera, informează Radio România Muzical.