Evenimentul Zilei > Justitie > Directorul unui trust de presă finanțat cu bani publici din Ungaria condamnat după ce a amenințat o ziaristă
Directorul unui trust de presă finanțat cu bani publici din Ungaria condamnat după ce a amenințat o ziaristă

Directorul unui trust de presă finanțat cu bani publici din Ungaria condamnat după ce a amenințat o ziaristă

Laszlo Szoke a postat pe Facebook un mesaj în care scria că o ziaristă care a criticat campania de vaccinare din Ungaria merită bătută până la moarte. El a fost condamnat de Judecătoria Odorheiu Secuiesc și trebuie să plătească daune și să publice verdictul pe Facebook.

Laszlo Szoke, directorul de dezvoltare al conglomeratului de presă Mediater, controlat de partidul guvernamental Fidesz din Ungaria a fost condamnat în primă instanță după ce a amenințat cu bătaia și cu moartea o jurnalistă de la secția maghiară a Radio România, scrie Transtelex.

Trebuie să plătească daune

Sentința a fost dată de Judecătoria Odorheiu Secuiesc și nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Laszlo Szoke trebuie să îi plătească despăgubiri de 1000 de euro jurnalistei și să publice pe Facebook sentința când aceasta va rămâne definitivă. Decizia trebuie să fie menținută pe rețeaua de socializate timp o lună de zile.

„Admite în parte cererea reclamantei Paraszka Boroka împotriva pârâtului Szoke Laszlo. Obligă pârâtul să plătească reclamantei daune morale reprezentând echivalentul a 1000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii. Obligă pârâtul să posteze pe propria pagină de Facebook prezenta hotărâre, în cel mult 10 zile de la rămânerea definitivă, pentru o durată de o lună de zile. Respinge ca neîntemeiate celelalte pretenţii ale reclamantei. Compensează cheltuielile de judecată efectuate de părţi. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare, cererea se depune la Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Pronunţată în şedinţa publică din 29.03.2022“, se arată în decizia instanței.

Postare violentă

Totul a pornit de la o postare pe Facebook a lui Laszlo Szoke. Acesta a scris anul trecut că jurnalista Boroka Paraszka merită să fie bătută până la moarte. Laszlo Szoke a fost nemulțumit de criticile aduse de ziaristă campaniei de vaccinare din Ungaria.

Laszlo Szoke conduce un conglomerat de presă finanțat din fonduri publice ale Ungariei și care controlează o parte din presa de limba maghiară din Transilvania, mai scrie sursa citată.

Va dona banii

Jurnalista Boroka Paraszka a declarat că se bucură că acest gen de agresiune nu a rămas nepedepsită și a spus că va folosi daunele acordate în scopuri caritabile și pentru a sprijini presa liberă maghiară din Transilvania. „Am încredere în libertatea presei, în statul de drept, în non-violență și încredințez această chestiune justiției”, a declarat Boroka Paraszka, pentru Transtelex.