Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat că în România perioada în care vom fi afectați de fenomene meteo periculoase se prelungește până sâmbătă dimineața.

„Avertizarea meteorologică de cod galben a fost prelungită până sâmbătă dimineaţa la ora 10, vizând cea mai mare parte a ţării”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu, într-o intervenție telefonică în direct la Antena3.

De asemenea, directorul ANM a anunțat că pericolul de inundații nu a trecut încă, avertizând că în unele zone ale țării se vor acumula până la 80 l/mp.

„Ne aşteaptă în continuare o vreme deosebit de instabilă, pentru că dacă codul portocaliu va expira în această seară la ora 23, fiind valabil pentru aproape toată ţara, respectiv Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat, local în Oltenia, Muntenia şi Molodova. Zone în care vorbim de averse torenţiale ce vor acumula canităţi de apă de peste 40 l/mp, pe arii restrânse 50-80 l/mp.

Avertizarea meteorologică de cod galben a fost prelungită până sâmbătă dimineaţa la ora 10, vizând cea mai mare parte a ţării, în continoare de perioade de instabilitate atmosferică tempera accentuată”, a mai spus aceasta.

Elena Mateescu susține că joi dimineața, în urma unor analize meteorologice, se vor actualiza și alertele meteo din România, urmând că noi avertismente de vreme rea să fie anunțate până la finalul săptămânii.

„Mâine dimineaţă vom actualiza în continuare alertele meteorologice generale, aşa cum o facem conform fluxului operaţional, în continuare, cel puţin până în jurul datei de 24 iunie”, a mai spus Elena Mateescu, director ANM.

După o perioadă de caniculă venită mult prea devreme din punctul de vedere al specialiștilor care consideră că în luna mai nu sunt normale temperaturile de peste 30 de grade, se pare că România a deveni tărâmul anotimpurilor mixte, întrucât acum vom avea parte de temperaturi foarte scăzute, furtuni, vijelii și fenomene meteo extreme.

Prognoza va fi actualizată în continuare, pe măsură ce noi informații vor fi disponibile.