Evenimentul Zilei > Social > Directivă de la UE: 1.100 de euro/lună pentru fiecare român. Ce ne așteaptă în 2021
Directivă de la UE: 1.100 de euro/lună pentru fiecare român. Ce ne așteaptă în 2021

Directivă de la UE: 1.100 de euro/lună pentru fiecare român. Ce ne așteaptă în 2021

Uniunea Europeană și-a exprimat dorința într-un mod direct. Dorește ca fiecare român să aibă un salariu minim de 1100 de euro pe lună. Există un proiect amplu și de durată, la nivelul Uniunii Europene, pentru a ridica din punct de vedere salarial țările sărace.

Salariile mici comparativ cu cele din Uniunea Europeană rămâne marea problemă a României. Chiar dacă veniturile au crescut în ultimii ani, în țara noastră, suntem la un nivel scăzut față de cel înregistrat în Vestul „Bătrânului Continent”. Conform datelor oficiale, România are al 4-lea cel mai mic salariu brut din UE, la mai puţin de jumătate faţă de media salariului minim (brut) din Uniunea Europeană.

Salariul minim pe economie în România este de circa 461 de euro brut lunar (2.230 de lei), la un nivel de 42% faţă de media europeană de 1.100 de euro brut lunar, după cum arată datele Eurostat şi calculele făcute de jurnaliștii de la zf.ro.

În Danemarca și Luxemburg, cele mai mari salarii

La nivelul salariilor nete diferenţele pot fi chiar mult mai mari, pentru că impozitarea este diferită de la țară lațară. Cel mai mare salariu minim brut din Uniunea Europeană este înregistrat în Danemarca şi Luxembrug. În ambele țări, un lucrător câştigă cel puţin 2.100 de euro lunar.

În clasament, conform sursei citate, urmează Austria, cu un salariu minim brut de aproape 2.000 de euro şi Suedia, unde un angajat poate câştiga minimum în jur de 1.850 de euro brut.

Cîțu a anunțat o creștere masivă a economiei

La nivelul oficialilor UE există de mai multe luni discuții legate de introducerea salariilor minime echitabile. La începutul anului, înainte de izbucnirea pandemiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că vrea ca fiecare angajat din UE să aibă „un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează”.

S-a lucrat în ultima vreme la planul celor de la UE, de-a ridica nivelul salariului minim brut la 1.100 de euro și în țări ca România și Bulgaria, dar materializarea proiectului este destul de greu în practică. În acest timp, în țara noastră, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat o revenire puternică economică.

„Revenirea economiei, deci trimestrul 3 în 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani”, a spus oficialul.

„Aș merge pe păstrarea acestei formule”

„Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei. Aş merge pe pastrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie”, a mai precizat Cîțu.