Evenimentul Zilei > Politica > Buget record pentru Programul european de sănătate. Un român a avut o contribuție decisivă VIDEO
Buget record pentru Programul european de sănătate. Un român a avut o contribuție decisivă VIDEO

Buget record pentru Programul european de sănătate. Un român a avut o contribuție decisivă VIDEO

Programul de Sănătate al Uniunii Europene - EU4Health - va primi o finanțare de 5,1 miliarde de euro, a anunțat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Cristian Bușoi, care este și raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, a precizat că în următoarea perioadă se vor duce negocieri cu Comisia Europeană astfel încât EU4Health să intre în vigoare din ianuarie 2021. Într-o postare pe Facebook, el a precizat că a primit mandat din partea Parlamentului European să negocieze forma finală a programului și să stabilească obiectivele generale și specifice ale acestuia.

„Cu o majoritate covârșitoare, colegii mei din Parlamentul European mi-au oferit astăzi un mandat extrem de puternic pentru a negocia cu Comisia Europeană forma finală a Programului de Sănătate al Uniunii Europene, EU4Health. Împreună vom stabili care sunt obiectivele generale și specifice ale Programului și acțiunile pe care România și celelalte state membre le vor putea deconta din EU4Health”, a scris Cristian Bușoi în postarea de pe Facebook.

Europarlamentarul român s-a arătat încrezător că negocierile cu reprezentanții Comisiei vor fi constructive și în mai puțin de două luni, începând cu ianuarie 2021, Programul va începe să lucreze în beneficiul pacienților și al sistemelor medicale din toate statele membre UE.

 

Un buget menit să recâștige încrederea pacienților

 

Cristian Bușoi s-a arătat optimist în legătură cu acest buget record, precizând că banii vor contribui la implementarea măsurilor necesare în vederea combaterii pandemiei de coronavirus.

„Datorită sumei istorice pe care am reușit să o obținem prin vot pentru acest Program, 5,1 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât suma aprobată la Consiliul UE din vară, sunt convins că vom învinge pandemia. EU4Health reprezintă garanția că vom avea suficiente stocuri de medicamente, vaccinuri, dispozitive și materiale sanitare pentru a face față crizelor medicale. Bugetului alocat din EU4Health acestui scop i se vor adăuga și fonduri din alte Programe ale Uniunii Europene”, a mai scris europarlamentarul român.

În acest context, Bușoi a mai spus că având la dispoziție un astfel de buget, statele Uniunii Europene nu vor mai fi surprinse de alte crize de natură medicală, iar pacienții vor vedea că pot avea încredere în sistemele de sănătate.

„EU4Health va fi un instrument extrem de puternic și în lupta cu cancerul și bolile cardiovasculare. Ne va ajuta să oferim șanse mai bune pacienților care suferă de boli cronice și boli rare; cu sprijinul EU4Health vom trata mai bine pacienții cu diabet și boli mintale, vom derula mai multe programe de prevenție și screening și vom susține vaccinarea. Nu în ultimul rând, EU4Health va sprijini cercetarea, inovarea și digitalizarea sistemelor medicale”, a mai scris Cristian Bușoi în postarea sa.