Conform unui comunicat de la Casa Albă, cea care a inventat șoarecii transparenți este privită cu respect de administraţia americană.

 “Acești oameni de știință aflați la începutul carierei ne arată calea spre eforturile noastre de a înțelege și confrunta provocările de la schimbările climatice până la sănătate și bunăstare. Îi felicităm pe acești oameni și realizările lor și îi încurajăm să continue să fie un exemplu pentru ingenuitatea și promisiunea incredibilă a poporului american”, a declarat  Obama conform stiridiaspora.com.

Viviana Grădinaru îşi desfăşoară activitatea la California Institute of Technology şi a fost nominalizată la Departamentul de sănătate alături de primii 20 de specialiști în domeniul medicinei și cercetării din lume.

Fostă absolventă a Liceului "Mihail Kogălniceanu" din Vaslui, Viviana s-a stabilit în SUA şi este profesor la Universitatea Caltech din California. În această instituţie de învăţământ, unde dintre laboratoare de cercetare îi poartă numele.

La 35 de ani, Viviana Grădinaru a dezvoltat în premieră o tehnică prin care corpul unui şoarece devine transparent. Descoperirea ei deschide calea către o nouă generaţie de terapii pentru afecţiuni ce variază de la autism la durere cronică.