Raportul constată că, o dată cu „achiziționarea de tehnologie prin toate mijloacele posibile“ – în special în domeniul sistemelor și rachete navale, inclusiv rachete cu rază medie și arme hipersonice capabile să permită rachetelor o viteză mult mai mare decât cea a sunetului – tehnologia de apărare chineză nu este doar o tehnică de ultimă generație, ci "în unele zone este deja lider mondial".

Raportul de 140 de pagini al DIA este pur și simplu intitulat " Puterea militară a Chinei ", iar introducerea prezintă teza și scopul studiului în conformitate cu următoarele întrebări centrale:  " Ce trebuie să știm despre China? "Care este viziunea Chinei despre lume și rolul ei în lume? Care sunt intențiile strategice ale Beijingului și care sunt implicațiile pentru Washington? Cum se schimbă rolurile și misiunile PLA, devenind o forță militară mai competentă? 

De mai mult de un an, oficialii Pentagonului și planificatorii de apărare de la Washington au avertizat despre progresele rapide ale tehnologiei chinezilor și asupra cercetării armelor.

Generalul Paul Selva, vicepreședinte al șefilor comuni de stat, a avertizat anul trecut împotriva progresului Chinei în rachete hipersonice : "Dacă ne așeză în mod greșit și nu reacționăm, vom pierde superioritatea tehnologică asupra Chinei ", a declarat Selvat. Noul studiu al Pentagonului confirmă aceste avertismente prin concluzia că: "Rezultatul acestei abordări multiple față de achiziția de tehnologie, este datorită Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) , aflată pe punctul de a pune în funcțiune unele dintre cele mai moderne sisteme de arme din lume".  Raportul menționează, de asemenea, că progresul PLA în sectoarele aerian, maritim și spațial, inclusiv în spațiul cibernetic și securitatea informatică, "va permite Chinei să-și impună voința în regiune".

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care tensiunile exacerbează problema Taiwanului, pe care China o vede ca parte a teritoriului său. Și, potrivit The Guardian, noua încredere și dorința Chinei de a apăra pretențiile sunt îngrijorătoare pentru liderii Pentagonului:  Vorbind cu jurnaliștii de la Pentagon, un ofițer superior de informații din domeniul apărării a spus că se teme că armata chineză ar fi suficient de avansată pentru generali PLA pentru a fi siguri că ar putea invada Taiwanul.  "Cea mai mare preocupare este că multe dintre aceste tehnologii vor ajunge la un moment în care, în cadrul procesului de luare a deciziilor, va decide că utilizarea forței militare pentru un conflict regional este ceva mai iminent " , a declarat oficialul, cu condiția anonimatului. 

De asemenea, trebuie menționat faptul că raportul DIA se referă la dezvoltarea rapidă a programului Chinez Stealth Bomber "capabil să atingă obiective regionale și globale" .

Raportul indică faptul că aeronavele avansate ar putea intra în serviciu până în 2025, ceea ce ar reprezenta o altă piatră de temelie importantă pentru APL și de mare preocupare pentru armata americană, care se angajează să continue navigarea prin Strâmtoarea Taiwan și alte drumuri "ape internaționale" din apropierea Chinei.