Petraeus crede că situația Iranului este însă „foarte fragilă” și că Teheranul nu are posibilitatea unei reacții consistente.

Într-un interviu acordat revistei Foreign Policy, fostul comandant al forțelor SUA din Irak și Afganistan și director al CIA, generalul David Petraeus a relatat ce va urma după uciderea comandantului militar iranian Qasem Soleimani. Șeful CIA spune că deciziile lui Donald Trump au ajutat la „restabilirea deteriorării” în Orientul Mijlociu.

Situația Iranului este însă „foarte fragilă”, ceea ce poate limita răspunsul său, relatează rfi.ro.

David Petraeus a declarat că „uciderea lui Suleimani a fost concepută pentru a trimite un mesaj regimului de la Teheran că Statele Unite nu vor tolera provocarea continuă”.

„Uciderea lui Suleimani este mai semnificativă decât cea a lui Osama bin Laden sau chiar decât moartea liderului organizației teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghadi”, a precizat șeful CIA.

David Petraeus a adăugat că „Suleimani a fost arhitectul și comandantul operațional al efortului iranian de a consolida controlul șiit într-o regiune care se întinde din Iran până în Irak, prin Siria și sudul Libanului”.

„El este responsabil pentru furnizarea de explozibili, proiectile și arme care au ucis peste 600 de soldați americani și mult mai mulți din coaliția noastră din Irak și Siria. Deci moartea sa are o semnificație enormă” a adăugat generalul.
„Întrebarea, desigur, este cum răspunde Iranul. Economia sa este foarte precară. În plan intern, situația este foarte fragilă – au fost uciși sute, dacă nu cumva mii de cetățeni iranieni care protestau pe străzi față de problemele economice și corupția din țară. Nu-i văd în acest moment pe iranieni să susțină atât de puternic regimul, precum în urmă cu zeci de ani, în timpul războiului cu Irakul.

Da, ei pot răspunde și pot riposta, ceea ce poate duce la represalii în continuare – și este clar acum că administrația este dispusă să ia măsuri foarte substanțiale”, estimează generalul în retragere David Petraeus.

Te-ar putea interesa și: