„O serie de documente neclasificate din Congresul american, din timpul audierilor pentru punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump, arată cum foşti oficiali ai Consiliului Naţional de Securitate al SUA (NSC) au sesizat Biroul şi Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA în legătură cu mai multe întâlniri sau evenimente în care a fost implicat Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, şi- printre alţii- şi oficiali români.

Acuzat că prezintă „risc pe zona de contrainformaţii”, Sondland, un apropiat al Casei Albe pe care după debutul audierilor din Congresul SUA preşedintele Donald Trump a spus că „abia îl cunoaşte”, este bănuit că a fost ţinta serviciilor secrete ruse care ar fi putut foarte uşor să extragă informaţii din telefonul personal pe care-l folosea tot timpul, cu toţi oficialii, şi astfel acesta a fost “conductă” către Consiliului Naţional de Securitate al SUA, punând în pericol atât Consiliul cât şi pe membrii săi. Mai mulţi oficiali ai SUA au declarat în Congres că este binecunoscut faptul că în Ucraina liniile de telefonie nesecurizate sunt toate supravegheate şi interceptate de Federaţia Rusă.

În documentele Congresului apar mai multe referiri la întâlniri ale lui Sondland cu oficiali români sau chiar la evenimente petrecute în România- şi nu numai, motiv pentru care au fost sesizate structurile de informaţii ale Comunităţii de Informaţii americane din Consiliului Naţional de Securitate al SUA.

Sondland este acuzat de foşti oficiali ai NSC, de reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi de „aripa democrată” că împreună cu Ambasadorul Kurt Volker, trimisul special al SUA în Ucraina/demisionar şi Rick Perry, secretarul de stat pe Energie/demisionar- alături de avocatul personal al preşedintelui Trump, Rudy Giuliani şi şeful de cabinet al preşedintelui SUA, Mick Mulvaney, au format un “canal” separat şi neoficial de comunicare cu oficialii Ucrainei, pentru a determina investigarea de către aceştia a lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat al SUA, şi a lui Joe Biden, fostul vicepreşedinte SUA şi contracandidat al lui Trump, în cazul Burisma.

Audiat în Congresul SUA, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland a declarat că “nu i-a încurajat pe români să vină la Casa Albă fără programare”.

Datele publice de pe conturile de socializare arată că Gordon Sondland a avut întâlniri constante cu oficiali români, el fiind şi cel care a anunţat în Septembrie 2019 o “foaie de parcurs” pentru România în domeniul Justiţiei, “foaie de parcurs” despre care ulterior Ana Birchall a susţinut că nu există.

În cazul României, audierile din Congresul american au mai scos la lumină şi faptul că procurorul anticorupţie al Ucrainei (SAPO), Nazar Kholodnytsky, care nu vrea să-i ancheteze pe Joe şi Hunter Biden în cazul Burisma, a făcut „mentorat în România, unde Laura Codruţa Kovesi este un procuror foarte cunoscut şi este acum procuror general european”.

Potrivit testimonialului depus sub jurământ de George Kent, oficial de top pe Europa al Departamentului de Stat şi fost coordonator anticorupţie, în perioada 2014-2015, al Biroului European Departamentului de Stat al SUA, procurori americani şi ofiţeri FBI au fost „încorporaţi” ca “mentori” în Ucraina, alţi procurori ucrainieni au făcut vizite în SUA pentru training, iar o vizită de “mentorat” a procurorilor ucrainieni a fost şi în România, sub Laura Codruţa Kovesi.

Oficialul Departamentului de stat al SUA a declarat că “transformarea de succes a oricărei ţări din blocul sovietic”, “cheile fundamentale” ale acestei transformări le reprezintă “reforma cabinetului procurorului general şi reforma serviciilor secrete”, pentru că acestea au fost “instrumentele opresiunii în Uniunea Sovietică”, a scris Sorina Matei.

Fiona Hill, ofiţer al Comunităţii de Informaţii a SUA, adjunct al consilierului pe securitate naţională al Preşedintelui SUA şi Director pentru Europa şi Rusia al Consiliului Naţional de Securitate (NSC), în prezent demisionar, a fost audiată pe 14 octombrie 2019, timp de 11 ore, în faţa celor 3 comisii ale Camerei Reprezentanţilor (comisia permanentă de informaţii, comisia de supraveghere şi reformă şi comisia de politică externă) care derulează ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump.

Ea a facut mai multe dezavăluiri în care apar și numele unor oficiali români.

Datele publice de pe conturile de socializare arată că Gordon Sondland, ambasadorul SUA la UE, şi nu numai el, a avut o serie de întâlniri cu oficiali români. De o parte din aceste întâlniri s-a discutat şi în timpul audierilor din Congresul SUA.

Astfel: 17-18 septembrie 2018. Bucureşti. Al 3-lea Summit al celor 3 mări sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale. Participare Rick Perry (secretar de stat pentru Energie), întâmpinat de Ana Birchall.

Întâlnirea din Odesa, Ucraina, 25-26 februarie 2019. Gordon Sondland (ambasadorul SUA la UE), Kurt Volker (trimisul special al SUA în Ucraina), Philip Reeker (secretar de stat adjunct în cadrul Biroului de afaceri europene şi eurasiatice), participare Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei, fost vicepremier.

Mai apoi, 7 martie 2019. Bruxelles. Întâlnire Gordon Sondland, Viorica Dăncilă, premier al României, Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE.

Mai apoi pe 22 martie 2019 la Bruxelles, întâlnire Gordon Sondland, preşedintele Klaus Iohannis, organizată de AmCham EU.

În 10 aprilie 2019. Bruxelles, Belgia. Dineul în onoarea lui Stavros Lambrinidis, reprezentantul special al UE pe drepturile omului. Gordon Sondland, Wilbur Ross (secretarul de stat pe Comerţ), Rick Perry (secretarul de stat pe Energie), Robert Lighthizer (reprezentantul commercial SUA), Ellen Lord (subsecretar al Departamentului Apărării), Larry Kudlow (directorul Consiliului Naţional Economic), Sarah Sanders (purtătorul de cuvânt al Casei Albe), Philip Reeker, Fiona Hill (Consiliul Naţional de Securitate), participare Ana Birchall.

23 aprilie 2019. Bucureşti. Vizită la Bucureşti a lui Gordon Sondland. Întâlniri cu Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Ana Birchall, Liviu Dragnea, ambasadorul SUA Hans Klemm şi ambasada SUA.

2 mai 2019. Bruxelles. Întâlniri şi discuţii Gordon Sondland, Rick Perry, Ana Birchall.

20 -21 mai 2019. Kiev, Ucraina. Întâlniri şi discuţii Gordon Sondland, Rick Perry, Ana Birchall, Maros Seftcovic la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelensky

5 iunie 2019. Bruxelles. Celebrarea Zilei Independenţei. Participări: Gordon Sondland, Jared Kushner, Federica Mogherini, Rick Perry, Jay Leno, Andrei Duda/Polonia, Miguel Canete, Viorica Dăncilă, Ana Birchall, Vladimir Zelensky/Ucraina, Mamuka Bakhtadze/Gerogia, Philip Reeker şi alţi oficiali americani şi euro

În septembrie 2019, odată cu venirea la Bucureşti, Gordon Sondland a declarat : „Am venit la Bucureşti în continuare întâlnirii dintre preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis. Bineînţeles, m-am întâlnit cu preşedintele, premierul Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall. (…) Obiectivul acelui memorandum este ca România să devină, aş putea spune, „lipsită de Huawei”(…). Cred că România are o privire clară asupra viitorului tehnologiei 5G aici şi a decis ca tehnologia chineză nu este o variantă iar noi apreciem asta (…). SUA sunt foarte preocupate de statul de drept şi nu doar din motivele evidente. Nu doar din motivele evidente că nu poţi avea o societate civilă fără stat de drept (…).

Statul de drept este esenţial iar un exemplu al preocupării noastre este faptul că procurorul general al SUA a invitat recent ministrul dumneavoastră al Justiţiei, acesta fiind unul din motivele vizitei mele, ca să vorbim despre acea invitaţie de a veni în SUA şi de a continua să lucreze cu el şi direct cu echipa lui despre o foaie de parcurs pe care a creat-o pentru România, cu rol consultativ, cu prevederile şi măsurile legislative pe care SUA le consideră că sunt adecvate să fie introduce în legislaţie şi în măsurile Executivului pentru a avea un stat de drept consolidate şi consistent”.

Anunţul lui Gordon Sondland a generat multiple controverse la Bucureşti având în vedere lipsa de consultări a lui Birchall cu CSM. Ulterior, pe 3 octombrie 2019, Ana Birchall, într-o scrisoare trimisă CSM a susţinut că nu există niciun tip de document „to do list” sau „foaie de parcurs”.

„Surpriza” mărturiilor făcute sub jurământ în Congresul SUA, în ancheta privind punerea sub acuzare a preşedintelui SUA, Donald Trump este că Laura Codruţa Kovesi, este „mentorul” procurorilor ucrainieni care nu vor să-l ancheteze pe Biden”, a scris Sorin Matei.