Evenimentul ZileiInternationalDezvăluiri şocante despre ATACUL de pe Aeroportul Ataturk. TERORIŞTII ar fi extremişti din Cecenia, Uzbekistan și Kârgâzstan. Cei trei purtau haine de iarnă şi râdeau cu gura până la urechi. Poliţia îi luase în vizor şi era pe urmele lor

Dezvăluiri şocante despre ATACUL de pe Aeroportul Ataturk. TERORIŞTII ar fi extremişti din Cecenia, Uzbekistan și Kârgâzstan. Cei trei purtau haine de iarnă şi râdeau cu gura până la urechi. Poliţia îi luase în vizor şi era pe urmele lor

Dezvăluiri şocante despre ATACUL de pe Aeroportul Ataturk. TERORIŞTII ar fi extremişti din Cecenia, Uzbekistan și Kârgâzstan. Cei trei purtau haine de iarnă şi râdeau cu gura până la urechi. Poliţia îi luase în vizor şi era pe urmele lor
Mesajele telefonice transmise de poliţiştii turci sub acoperire relevă faptul că hainele groase, de iarnă, total inadecvate cu temperaturile de afară, ale autorilor masacrului de pe Aeroportul Ataturk le-au atras atenţia. Au crezut însă că au de-a face cu hoţi de buzunare şi s-au gândit să intervină, situaţie care a dus la precipitarea teroriştilor şi grăbirea atacului a cărui primă victimă a fost chiar unul din poliţişti, relevă presa turcă.

Potrivit Hurriyet, unul din poliţişti i-a tastat unui coleg: “Se învârte pe aici îmbrăcat cu o haină groasă…pe vremea asta. Frate, arată ca un hoţ. Să-l urmăresc?”.

S-a luat după unul suspecţi şi i-a cerut actele de identitate. A primit însă trei gloanţe. Teoristul a luat-o apoi la fugă prin faţa terminalului Sosiri, în apropierea staţiei de taxi. S-a detonat la 21.51, ora locală. Poliţistul împuşcat se zbate acum între viaţă şi moarte într-un spital de Istanbul. Soţia sa este însărcinată cu primul lor copil.

Între timp, presa turcă a publicat o imagine cu cei trei presupuşi autori ai masacrului de la Ataturk, mergând împreună şi râzând cu gura până la urechi. Anchetatorii spun că ar fi vorba despre un rus, un kârgâz şi un uzbec, scrie dailymail.co.uk. Dar informaţiile diferă de la o publicaţie la alta.

Alte 13 persoane au fost reţinut joi în legătură cu triplul atentat de pe Ataturk, soldat cu 42 de morţi şi 238 de răniţi, după ce cei trei bărbaţi au tras în pasageri cu arme automate şi s-au detonat.

Potrivit Hurriyet, unul dintre cei trei atacatori ar fi un anume Osman Vadimov, un cecen de origine rusă, relatează France Presse.

Postul de televiziune turc Habertürk, citat de portalul rus Newsru.com, a informat că acesta sosise pe teritoriul Turciei din orașul sirian Raqqa, capitala de facto a grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

Pe de altă parte, ziarul turc Milliyet, citând surse din cadrul anchetei, a relatat joi că toți cei trei teroriști ar putea să provină din Tadjikistan, fostă republică sovietică din Asia Centrală.

La rândul său, site-ul de știri turc Karar.com a informat că atacul de marți seara de la Istanbul a fost plănuit de o celulă a Statului Islamic din șapte persoane. Cei trei atentatori sinucigași ar fi originari din Cecenia, Uzbekistan și Kârgâzstan, după cum notează şi Karar.com, citat de agerpres.ro

Forțele poliției din Istanbul au efectuat descinderi simultane la 16 adrese din oraș, a mai indicat agenția de presă turcă.

Agenția de presă Anadolu, citată de Reuters, a relatat anterior că poliția turcă a efectuat raiduri în cadrul celulelor suspectate de legături cu gruparea jihadistă Statul Islamic la Istanbul și Izmir, oraș de pe coasta Mării Egee.

Echipe ale poliției antitero, conduse de ofițeri din forțele speciale, au efectuat raiduri în trei cartiere muncitorești din Istanbul — Pendik, Basaksehir and Sultanbeyli.

Nouă militanți suspectați că ar fi avut contacte cu membri ai Statului Islamic în Siria au fost reținuți în trei districte din Izmir, potrivit Anadolu. Aceștia au fost acuzați de finanțare, recrutare și furnizare de sprijin logistic pentru gruparea extremistă sunnită.


Accesează: