Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezvăluiri de ultimă oră în cazul lui Mihai Pleşu. „Umbrele” ştiau totul încă din septembrie 2018. Au folosit toate metodele de investigare
Dezvăluiri de ultimă oră în cazul lui Mihai Pleşu. „Umbrele” ştiau totul încă din septembrie 2018. Au folosit toate metodele de investigare

Dezvăluiri de ultimă oră în cazul lui Mihai Pleşu. „Umbrele” ştiau totul încă din septembrie 2018. Au folosit toate metodele de investigare

Mihai Pleşu, fiul fostului ministru al Culturii a fost reţinut pe data de 5 aprilie de poliţiştii antidrog. El a fost acuzat de trafic şi consum de droguri de mare risc. Potrivit procurorilor de la „Crimă Organizată” care anchetează cazul, anumite persoane din anturajul lul Mihai Pleşu au fost filate încă din luna septembrie 2018 de „umbrele” serviciilor .

„Ieșeanul care a fost interceptat de anchetatori făcea drumuri dese la București, astfel că, pentru a afla cine sunt furnizorii bărbatului, anchetatorii au introdus în cauză ofițeri sub acoperire, «umbre» ale celor cercetați în dosar. Astfel s-a aflat la nivelul serviciilor de informații că furnizorul ieșeanului este Mihai Pleșu. Rapoartele «umbrelor» au fost dese și prezintă fiecare mișcare a protagoniștilor dosarului.

 «Umbrele» anchetatorilor aveau rolul de a procura și obţine cu orice titlu droguri de risc şi/sau droguri de mare risc de la numiţii F.V. şi G.S. precum şi de la alte persoane din anturajul acestora. În fiecare lună, acoperiții au reușit să cumpere droguri de la cei doi astfel că s-a dispus avansarea acestora pentru a afla mai departe sursele de aprovizionare ale celor doi dealeri. În urma supravegherii continue a dealerului ieșean, anchetatorii au aflat că furnizorul acestuia este Mihai Alexandru Pleșu.

 Numitul Pleşu Mihai-Alexandru se află în strânsă legătură infracţională a numitului Foca Victor fiind probabil principala sursă de aprovizionare cu droguri a acestuia din municipiul Bucureşti. Cei doi au discutat în mod codificat, au evitat să poarte discuţii telefonice în legătură cu aspecte care i-ar putea incrimina, iar numitul Pleşu Mihai-Alexandru i-a transmis telefonic numitului Foca Victor faptul că urmează să călătorească în perioada următoare în Amsterdam, Olanda, solicitându-i în mod codificat să se întâlnească pentru a discuta faţă în faţă în legătură cu deplasarea sa, lucru care s-a şi întâmplat, numitul Foca Victor călătorind în weekend în Bucureşti şi întâlnindu-se cu acesta”, au dezvăluit surse din anchetă, potrivit cancan.ro

Potrivit anchetatorilor în această anchetă au fost folosite aproape toate metodele investigative precum filaje, fotografiere, introducere de tehnică ambientală, localizare prin satelit, decriptarea unor date sau introducerea unor colaboratori.

„Numitul Foca Victor se deplasa periodic în Bucureşti, o dată la două – trei săptămâni. Deplasările efectuându-le de regulă cu trenul. S-a remarcat faptul că, deşi în unele ocazii se deplasează către Bucureşti cu alte mijloace de transport – autoturisme conduse de cunoştinţe sale, atunci când anterior se întâlneşte cu numitul Pleşu Mihai–Alexandru călătoreşte neînsoţit de alte persoane, cu trenul, iar pe durata călătoriilor evită să folosească telefonul mobil pentru a comunica”.

„Hotărârea efectuării deplasării către Bucureşti o lua cu o zi-două înainte, atunci când călătorea cu trenul, fie o planifica cu câteva zile înainte atunci când existau alte soluţii pentru a se deplasa – cu autoturismul unor apropiaţi despre care cunoaştea că urmează să efectueze deplasarea, asigurându-se astfel că, în funcţie de ziua programată pentru plecare, îl pot transporta împreună cu ei. În toate aceste situaţii, numitul Foca Victor îl contacta telefonic pe numitul Pleşu Mihai–Alexandru cu o zi înainte sau chiar în cursul zilei când efectua deplasarea atunci când petrecea vreme de mai multe, 2-3, zile în Bucureşti, pentru a-l informa că urmează a ajunge în vizită la el.

S-a observat faptul că simplul apel telefonic iniţiat din partea numitului Foca Victor reprezenta intenţia acestuia de a efectua o nouă vizită pentru numitul Pleşu Mihai–Alexandru care, fără ca numitul Foca Victor să îi precizeze motivul apelării sale, trage în mod involuntar această concluzie: «Să înţeleg că te aştept în vizită?!»

De precizat că relaţia dintre cei doi se rezuma în principal la efectuarea acestor vizite, cei doi nu comunicau nici măcar ocazional în alt scop, comparativ şi cu relaţia pe care numitul Foca Victor o avea cu celelalte cunoştinţe ale sale din Bucureşti la care locuia pe perioada şederii. Înainte de efectuarea deplasărilor, numitul Foca Victor se întâlnea cu persoanele aflate în legătura sa infracţională inclusiv cu numita Gosav Sabina ,pentru a colecta sumele de bani necesare achiziţionării unei noi cantităţi de droguri, aceste substanţe fiind distribuite în avans acestor persoane, încasând de la aceştia sumele de bani obţinute din vânzarea lor pe parcurs astfel încât să poată dispune în permanenţă de asemenea substanţe în vederea comercializării şi să nu intre în impas din lipsa resurselor financiare în cazul în care ar trebui să achiziţioneze o nouă cantitate prin efectuarea plăţii pe loc. După revenirea din Bucureşti, numitul Foca Victor se întâlnea din nou cu aceste persoane în scopul distribuirii drogurilor.”

„În principal a rezultat faptul că numitul Foca Victor ar transporta personal drogurile din  Bucureşti către Iaşi, explicându-se astfel faptul că nu mai purta comunicări telefonice pe durata deplasării luându-şi astfel măsuri de autoprotecţie pentru a nu fi localizat, însă, din analiza comunicărilor interceptate anterior, au rezultat indicii legate de faptul că ar fi uzitat în trecut de serviciile de curierat – transport colete pentru a expedia drogurile din  Bucureşti către Iaşi, sens în care indicăm comunicarea telefonică purtată cu numitul Pleşu Mihai–Alexandru, când acesta din urmă nu era încă identificat, la data de 19.10.2018 ora 20:54:27 …din data de 24.10.2018: «Te aştept acolo pe străduţa care duce spre Basarabi, când plecam să ducem pachet!» . În acea perioadă a rezultat faptul că numitul Pleşu Mihai–Alexandru dispunea de un autoturism pentru a se deplasa, lucru de care nu mai dispune şi în prezent”,  potrivit  surselor din anchetă.

Procurorii DIICOT au mai descoperit în timpul anchetei că Mihai Pleşu a apelat chiar şi la prietena sa pentru a-l ajuta în discuțiile cu „clienții.

„Pleşu Mihai–Alexandru a fost luat prin surprindere de vizita numitului Foca Victor care i-a transmis faptul că va ajunge în cursul serii respectivei zile, ajungând însă în cursul dimineţii. Rezulta că numita … cunoştea aspectele legate de activitatea infracţională desfăşurată de concubinul ei, din comunicările telefonice interceptate rezultând indicii legate de faptul că cei doi ar consuma cannabis. Astfel, prin transmiterea mesajului «Să-mi păstrezi şi mie din cadourile primite de la Moş Nicolae (F.V)» numita …s-ar fi putut referi la partea din profitul obţinut de către numitul Pleşu Mihai–Alexandru al unei părţi mici din cantitatea de droguri pe care urma să o procure numitului Foca Victor”, au mai arătat sursele citate.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: