Evenimentul Zilei > Justitie > Dezvăluiri INCENDIARE. Liderul minerilor, MiRon COZMA a fost COLABORATOR al SECURITĂȚII
Dezvăluiri INCENDIARE. Liderul minerilor, MiRon COZMA a fost COLABORATOR al SECURITĂȚII

Dezvăluiri INCENDIARE. Liderul minerilor, MiRon COZMA a fost COLABORATOR al SECURITĂȚII

La 26 de ani de la evenimentele din Piața Universităţii care au scris cu sânge istoria post-decembristă, când între 13 şi 15 iunie 1990, mii de mineri mânaţi în Capitală de liderul Miron Cozma, sub comanda lui Ion Iliescu, pentru a instaura "liniştea" pe străzile bucureştene, măcelărindu-i la propriu pe "golanii" iesiţi să-și strige libertatea, jurnaliștii de la Adevărul fac o serie de dezvăluiri din viața secretă a așa numitului „Luceafărul huilei“.

Cel care în anii '90 deţinea o putere enormă asupra a zeci de mii de ortaci şi capacitatea de a face ordine pe străzile Capitalei şi printre şefii de stat, potrivit precizărilor din dosarul său de la CNSAS, a colaborat cu Securitatea din perioada comunismului. 

Liderul minerilor, care a primit numele conspirativ de "Paul" a semnat între 7 septembrie 1977 și 20 decembrie 1983, avea sarcina de a transite Securităţii informaţii persoanale despre colegii săi din mină, dar şi date de natură economică din acelaşi mediu. 
În urmă cu o săptămână, Adevărul a făcut publice o serie de dezvăluiri cu provire la dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu, tot din arhivele CNSAS, care a fost, potrivit aceleiaşi surse, persoană de spijin a Securității, sub numele de "Ioan", în perioada 28 martie 1988 – 2 martie 1989.

Îi băteam pe securişti. Îi rupeam cu bătaia! Da, serios, i-am speriat pe securişti cu bătaia. Ştiţi de ce l-am bătut pe prim-secretarul Ilie Păducel, pe vremea lui Ceauşescu? M-am dus să-mi dea 20 de litri de benzină. Mi-a pus în faţă hârtia: «Fă-te membru de partid şi-ţi dau 20 de litri». Şi i-am dat 20 de pumni în cap, bineînţeles“. (Miron Cozma, declaraţie din interviul acoradat ziarului „Adevărul“, în 9 iunie 2016, în care a criticat dur colaborarea lui Marian Munteanu cu Securitatea, în calitate de sursa „Ioan“, între 28 martie 1988 şi 2 martie 1989).
Continuarea arcitolului pe adevarul.ro