Evenimentul Zilei > Social > Dezvăluire uluitoare: Vaccinul poate deveni istorie! Medicamentul minune își face treaba. Fostul șef al CNAS: „De aici se încheie minciuna!”
Dezvăluire uluitoare: Vaccinul poate deveni istorie! Medicamentul minune își face treaba. Fostul șef al CNAS: „De aici se încheie minciuna!”

Dezvăluire uluitoare: Vaccinul poate deveni istorie! Medicamentul minune își face treaba. Fostul șef al CNAS: „De aici se încheie minciuna!”

Compania farmaceutică Pfizer a declarat că analiza finală a pilulei sale antivirale COVID-19 a prezentat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat, iar datele recente de laborator sugerează că medicamentul își păstrează eficacitatea și împotriva variantei Omicron. „De aici se încheie minciuna!”, a reacționat fostul șef al Casei Naționale de Sănătate, medicul chirurg Lucian Duță.

Luna trecută, producătorul farmaceutic american a transmis că medicamentul oral a avut o eficacitate de aproximativ 89% în prevenirea spitalizărilor sau a deceselor în comparație cu placebo, pe baza rezultatelor intermediare obținute la aproximativ 1.200 de persoane. Datele dezvăluite marți, 14 decembrie, au fost bazate pe analiza a 1.000 de persoane în plus.

Pastila COVID-19 inventată de Pfizer prezintă o eficacitate de aproape 90% împotriva decesului și a spitalizării

În cadrul studiului, niciuna dintre persoanele care au primit tratamentul Pfizer nu a murit, comparativ cu 12 decese în rândul celor cărora li s-a administrat placebo. Pastila antivirală Pfizer prezintă o eficacitate de aproape 90%, potrivit datelor publicate marți, împotriva spitalizării și a decesului.

Pastilele Pfizer se administrează împreună cu ritonavirul, un alt antiviral, la fiecare 12 ore, timp de cinci zile, în cel mai scurt timp după debutul simptomelor. Dacă va fi autorizat, tratamentul va fi vândut sub numele de Paxlovid.

Concret, în cazul în care pastila Paxlovid este administrată la trei zile după apariția primelor simptome, riscul spitalizării și a decesului scade cu 89% față de cazul pacienților cărora li se administrează placebo. Dacă medicamentul oral se administrează la cinci zile după apariția primelor simptome, pacienții sunt protejați de deces și spitalizare în procent de 88%.

Pfizer a publicat, de asemenea, primele date ale unui al doilea studiu clinic care arată că tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70% la circa 600 de adulți cu risc standard.

„Număr uluitor de vieți salvate”

„Este un rezultat uimitor”, a declarat Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer, într-un interviu. „Vorbim despre un număr uluitor de vieți salvate și de spitalizări prevenite. Și, bineînțeles, dacă aplicăm acest (n.r. tratament) rapid, după infectare, este posibil să reducem dramatic transmiterea”, a mai spus reprezentantul companiei farmaceutice.

Dolsten a declarat că așteaptă, în curând, autorizația de la US Food and Drug Administration și alte agenții de reglementare pentru administrarea medicamentului la persoanele cu risc ridicat. Directorul științific Pfizer nu crede că va fi nevoie de o reuniune a comitetului consultativ al FDA.

„Suntem în dialoguri de reglementare foarte avansate atât cu Europa, cât și cu Marea Britanie și avem discuții cu majoritatea agențiilor de reglementare importante la nivel global”, a spus Dolsten, citat de Reuters. În prezent, nu există tratamente antivirale orale pentru COVID-19 autorizate în SUA.

Medicamentul oral Paxlovid protejează și împotriva tulpinii Omicron

Dolsten a declarat că testele recente de laborator au arătat că activitatea împotriva variantei Omicron este la fel de „bună ca practic împotriva oricărei variante SARS-COV-2 de interes”.

Compania a declarat că poate avea 180.000 de tratamente gata de livrare în acest an și intenționează să producă cel puțin 80 de milioane în plus în 2022.

Dolsten a declarat că Pfizer caută să extindă această producție și mai mult, deoarece noile variante, precum Omicron, ar putea crește substanțial nevoia de antivirale. Vaccinurile actuale par să fie mai puțin eficiente în prevenirea infecției cu Omicron.

Fostul șef al Casei Naționale de Sănătate reacționează: „Game over!”

În urma informațiilor transmise de compania farmaceutică Pfizer, fostul șef al Casei Naționale de Sănătate a reacționat public. „De aici se încheie minciuna!”, s-a exprimat reputatul medic chirurg Lucian Duță.

„Game over! Laboratorul farmaceutic american Pfizer a confirmat marţi că pastila sa împotriva COVID-19 „paxlovid” reduce cu aproape 90% spitalizarea şi decesul persoanelor cu risc, dacă este administrată în primele zile după apariţia simptomelor, potrivit unor teste clinice. (…)

Îndrăznesc să spun că pandemia s-a încheiat. Probabil că vom constata asta în câteva luni. Orice încercare de a mai forța vaccinarea se va lovi de argumentul că avem un tratament eficient. Și sper că Guvernul va da acces românilor la acest tratament!

Sigur că pare ciudat că tot Pfizer vine cu soluția finală. Dar mă abțin de la a face speculații. Dar aici se încheie minciuna!”, a transmis fostul șef al Casei Naționale de Sănătate, medicul Lucian Duță, într-o postare pe pagina sa de Facebook.