Evenimentul Zilei > Social > Nevaccinații își plătesc singuri spitalizarea: Sumele se ridică la zeci de mii de lei! Măsuri dure împotriva celor care refuză imunizarea
Nevaccinații își plătesc singuri spitalizarea: Sumele se ridică la zeci de mii de lei! Măsuri dure împotriva celor care refuză imunizarea

Nevaccinații își plătesc singuri spitalizarea: Sumele se ridică la zeci de mii de lei! Măsuri dure împotriva celor care refuză imunizarea

Angajații care refuză vaccinarea, însă contractează virusul SARS-COV-2 și dezvoltă boala COVID-19 vor fi nevoiți să își plătească singuri spitalizarea, potrivit unui amendament depus de PNL la proiectul legislativ 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă.

Florin Cîțu nu crede în concretizarea amendamentului

UPDATE 2: Președintele partidului PNL, Florin Cîțu, a spus despre amendamentul adus de liberali prin care se stabilește ca angajații nevaccinați să suporte singuri costurile spitalizării în cazul unei infectări că „nu știe dacă o să aibă voturile”.

„Este un amendament. Nu știu dacă o să aibă voturile”, a comentat premierul demis despre amendamentul adus la proiectul legislativ 454/2021.

Alexandru Rafila reacționează: „Este exclus”

UPDATE 1: Alexandru Rafila nu este de acord cu propunerea potrivit căreia angajații nevaccinați ar trebui să își plătească singuri spitalizarea. Demersul ar avea efecte negative și asupra sistemului sanitar, a transmis deputatul PSD.

„În mod evident nu am fost de acord și cred că au înțeles și PNL că plata serviciilor medicale de nevaccinați este exclusă, este exclusă și medical, ar accentua problemele pentru că ar duce la prezentarea tardivă la spital, or noi vrem ca pacienții să se prezinte cât mai repede la spital și asta (n.r. propunerea PNL) e o barieră. (…)

Noi nici măcar la nivel de discuție nu putem accepta o astfel de soluție. Nu e o soluție, ci ar duce mai degrabă la creșterea mortalității decât la (n.r. asigurarea) sănătății publice”, a spus medicul Alexandru Rafila.

Știre inițială: Comisia de Sănătate din Camera Deputaților s-a reunit, marți, 16 noiembrie, pentru a prezenta toate amendamentele depuse de partidele politice de la guvernare la inițiativa legislativă 454/2021 privind obligativitatea prezentării certificatului verde COVID-19 la locul de muncă. Printre modificările propuse la proiectul de act normativ de către PNL se numără și impunerea suportării costului zilelor de spitalizare de către angajat, dacă este nevaccinat.

Angajații nevaccinați trebuie să-și plătească singuri spitalizarea

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, deputatul liberal Nelu Tătaru, a transmis, la finalul ședinței de marți, că PNL a depus un amendament potrivit căruia angajații de la stat și de la privat pot fi testați gratuit pentru o perioadă de 30 de zile, acestora fiindu-le asigurate câte 10 teste antigen COVID-19.

Mai mult decât atât, potrivit modificărilor propuse de PNL, angajații nevaccinați trebuie să-și plătească singuri zilele de spitalizare, în cazul în care se infectează cu virusul SARS-COV-2. „România ar trebui să respecte nişte reguli de precauţie, să se vaccineze şi să ne respectăm între noi”, a transmis Nelu Tătaru într-o conferință de presă.

Sume de zeci de mii de lei pentru spitalizarea la ATI

Trebuie precizat că doar o zi de spitalizare la secția de Terapie Intensivă poate să ajungă la mii de lei. Iată sumele calculate de Institutul „Marius Nasta” din București pentru tratamentul aplicat pacienților cu boala COVID-19, care au avut nevoie de internare la ATI:

  • Pacienți care au nevoie de ventilație invazivă: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 74.181,74 lei, fiind necesare 1.878 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 14.613.802, 52 lei, fiecare zi de spitalizare costând 7.781,58 lei.
  • Pacienți care au nevoie de ventilație non-invazivă: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 26.202,17 lei, fiind necesare 1.729 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 4.532.974,86 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.621,73 lei.
  • Pacienți care au nevoie de oxigen: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 20.124,11 lei, fiind necesare 2.539 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 6.137.854,77 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.417,43 lei.
  • Pacienți care au nevoie de oxigen cu presiune pozitivă cu flux înalt: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.802,40 lei, fiind necesare 46 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 118.419,18 lei, fiecare zi de spitalizare costând 2.574,33 lei.

Costurile zilelor de spitalizare pentru pacienții bolnavi de COVID-19, care nu necesită internarea la ATI:

  • Pacienți care au nevoie de oxigen: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 19.730,63 lei, fiind necesare 9.682 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 16.652.652,72 lei, fiecare zi de spitalizare costând aproximativ 1.719 lei.
  • Pacienți care nu au nevoie de oxigen/ventilație: Costul mediu pe fiecare caz confirmat a fost de 14.677,08 lei, fiind necesare 15.217 de zile de spitalizare. Totalul cheltuielilor efectuate s-a ridicat la 16.306.232,86 lei, fiecare zi de spitalizare costând aproximativ 1.071 lei.